|

Diyala'da çatışmalar sürüyor

Irak''ın Diyala ilinin Celavla kasabasında peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:32 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Diyala'da çatışmalar sürüyor
Diyala'da çatışmalar sürüyor

Peşmerge, 11 Ağustos'ta IŞİD''in eline geçen Celavla kasabasını geri almak için ağır silahlarla saldırı başlattı. Irak ordusu, savaş helikopterleriyle peşmerge güçlerine destek veriyor. Helikopterler, Celavla merkezine konuşlanan IŞİD hedeflerini vuruyor.

PKK da IŞİD ile çatışıyor

Bir grup PKK'lının da IŞİD militanlarıyla çatıştığı görüldü. İran''dan gelen silahlı bazı kişilerin de peşmergeye destek verdiği iddia edildi. İddiaya göre İranlılar, havan topu ve katyuşa (çok namlulu roketatar) gibi ağır silahları kurup, peşmergeye teslim ediyor. İranlıların, çatışmalara doğrudan girmediği, daha çok ağır silahların kullanımı konusunda peşmergeye yardımcı olduğu ileri sürüldü.

Göğüs göğüse çatışma

Peşmerge ile IŞİD militanları arasındaki çatışmalar, yer yer 200 metreye kadar düştü. Keskin nişancı militanların ateşi nedeniyle peşmerge, zaman zaman ilerlemede sıkıntı yaşasa da Celavla kasabasını üç koldan kuşatma altına aldı. IŞİD militanlarının bulunduğu noktalar sürekli bombalanıyor.

Terör örgütü IŞİD militanları çekilirken peşmergenin ilerleyişini durdurmak için Hanekin ile Celavla arasındaki köprüyü havaya uçurdu.

Celavla kasabası, Irak ordusunun çekilmesinin ardından Kürt yönetiminin kontrolüne giren Hanekin ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kürt yönetimi, Irak anayasasının 140. maddesine göre Hanekin ve Celavla kasabasının kendi toprağı olduğunu savunuyor. Yerel kaynaklar, Hanekin'in güvenliğinin Celavla'dan geçtiğini belirtiyor. Celavla ayrıca Bağdat'a giden tüm yolların kesiştiği bölgede bulunması yönünden stratejik öneme sahip. Bölge aynı zamanda İran sınırına 30 kilometre mesafede bulunuyor.

Nüfusu 60 bin olan Celavla kasabasında halk, çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'e sığınmıştı.

10 yıl önce