|

Donanları yolda bıraktık

Bin yıllık Türkmen yurdu Tel Afer’den kaçanlardan 40’ı daha dün Hatay’a ulaştı. Kış günü, kar çamur demeden yürüyen Türkmenler, “Yolda donan yaşlılar oldu. Onları barınabilecekleri bazı yerlerde bıraktık. 3 kişi ölmüş. Hamilelerimiz var. Yolda doğum yapıyorlar” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İran destekli teröristlerle PKK'lılar tarafından kuşatılan bin yıllık Türkmen yurdu Tel Afer'den kaçan siviller Hatay'a sığınmaya devam ediyor. Bir haftada yaklaşık 800 Türkmen'in geldiği Kırıkhan'a dün sabaha karşı da 40 kişilik bir grup geldi. Bu grubun içinde 10 günlük bir bebek olduğu da görüldü. Kar, kış, çamur demeden günlerce yürüyerek Türkiye'ye ulaşan Türkmenler yaşadıkları zorlukları anlattı.



OT YİYEREK HAYATTA KALDIK


Tel Afer Türkmenleri, güvenlikleri nedeniyle isimlerini açıklamayıp, bir bölümü yüzlerini de gizleyerek Türkiye'deki akrabalarına ulaşmaya çalışacaklarını söyledi. Tel Afer'den kaçanların 10 bine yakın olduğunu, en az 5 bin kişinin daha Suriye topraklarında bulunduğunu ve Türkiye'ye gelmeye çalıştıklarını anlatan Türkmenler, yanlarına aldıkları yiyeceklerin bittiğini, ot ve başka ne bulurlarsa yiyerek hayatta kalmaya çalıştıklarını, büyük dereleri geçerek 40 gün yaya yürüdüklerini belirtti.







BELLERİNE KADAR ÇAMURA BATMIŞLAR


Azez'e ulaştıklarında kısa bir mola verdiklerini ve 2 gün daha yürüyerek Hatay'a geldiklerini anlatan Türkmenlerin bellerine kadar çamur içinde olduğu, ayakkabılarının yırtıldığı görüldü. Hatay Yardımlaşma Derneği'nin kurduğu çadırlarda ilk olarak elbiseleri değiştirilip banyo yaptırılan ve sıcak yemek verilen Türkmenler yaşadıklarını şöyle anlattı: “DEAŞ'tan sonra İran'ın desteklediği milisler bizi göçe zorladı. Haşdi Şabilerden kaçtık. En zorumuza giden de bu. Onlar da Türkmendi.”



ARKADA BİNLERCE KİŞİ VAR


“Her tehlikeyi göze alıp yola çıktık. Önce nereye gideceğimizi bilemiyorduk. Yardım edenler oldu. Bir buçuk aydır yollardayız. Türkiye'ye, kardeşlerimizin yanına ulaştığımız için artık kendimizi güvende hissediyoruz. Ama arkada daha binlerce kişi var. Yolda donan yaşlılar oldu. Onları barınabilecekleri bazı yerlerde bıraktık. 3 kişi ölmüş. Hamilelerimiz var. Yolda doğum yapıyorlar. Bizim sesimizi dünya duysun. Bizi kim kurtaracak?”



Şükür duası






Telafer'den kaçan çoğunluğu kadın ve çocukların oluşturduğu birçok kişi, Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Hatay Yardımlaşma


Derneğine geldi. Kıyafet yardımı ve yemek ikram edilen Telaferliler, bir süre dernekte bekletildi. Kamplara gönderilen siviller şükür duası etti.



Kamplara yerleştiler


Musul'un Tel Afer ilçesinden kaçarak Suriye üzerinden Hatay'a gelenler, Hatay Valiliği koordinesinde otobüslerle Azez bölgesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan kampa yollandı. Dernek Başkanı Rahmi Vardı ile Kırıkhan Müftüsü Mekki Solmaz'a teşekkür eden siviller, Hatay Valiliği koordinesinde, otobüslerle Türkiye Diyanet Vakfınca Azez bölgesinde yaptırılan kampa gönderildi.


#Tel Afer
7 yıl önce