|

El Bab'ın anahtarı: Akil Tepesi

Türkiye'nin 24 Ağustos'ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı en kritik evresine girdi. Cerablus-Azez-Dabık hattını terör unsurlarından temizleyen TSK ve ÖSO, operasyonun en kritik ayağı olan El Bab'ın merkezine dönük operasyon başlattı. El Bab'a hakim olan Akil tepenin örgüt mensupların temizlenmesi El Bab için en önemli adım oldu.

Yeni Şafak
12:16 - 23/12/2016 Cuma
Güncelleme: 12:18 - 23/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 120. gününde terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan El Bab ilçesine yönelik operasyonun kapsamı genişletildi. Operasyon kapsamında El Bab-Halep bağlantı yolunda kontrol tamamen sağlanırken, kentin ele geçirilmesi için stratejik öneme sahip olan noktalar için harekete geçildi.



İki gün önce 14 şehidin verildiği El Bab'ta en önemli hedef kente girişlerin sağlanmasında stratejik öneme sahip olan Akil Tepesinde kontrolün sağlanmasıydı. El Bab'ı tepeden gören bu bölgenin kontrol altına alınması operasyonun geleceğini de yakından ilgilendiriyor. Terör örgütü DEAŞ'ta bu tepeyi savunma stratejisinin en önemli parçalarından biri olarak görüyor. Tepeyi kaybetmek isteyemeyen terör örgütü DEAŞ, bölgeye çok sayıda mayın yerleştirdiği belirtiliyor.



Askeri kaynaklar terör örgütünün bombalı araçlarla ve kazdıkları hendeklerle geçişleri önlemeye çalıştığını belirtiyor. Son üç gündür DEAŞ'a ait hedefler F-16 savaş uçakları ve top atışları ile imha ediliyor. Kente geçişi sağlayan önemli stratejik bölgelere girmeye başlayan Özel Kuvvetlerin de önemli başarılar sağladığı belirtiliyor. Terör örgütünün kazdığı hendeklerin varlığı ise operasyon sürecinin kısmen uzamasına neden oluyor.




DEAŞ'a ait bombalı araçlar, canlı bombalar ve mayınlar terör örgütünün en önemli saldırı unsurları olarak öne çıkıyor. 21 Aralık'ta verdiğimiz 14 şehitte terör örgütünün bombalı araçla saldırılarması nedeniyle gerçekleşti. TSK ve ÖSO birlikleri dün terör örgütünü ağır bir darbe indirirken, örgüte ait 67 hedef imha edildi. Ayrıca 138 örgüt mensubu teröristte öldürüldü.




Bugün ise harekatta terör örgütüne ait 51 hedef ateş altına alındı ve 22 DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. DEAŞ'ın barınma, silah mevzisi ve savunma amaçlı kullandığı 37 bina, 3 cephanelik ve bir lojistik merkezi de imha edildi.






Akil tepesini terör örgütünden temizlemek isteyen Türkiye örgütün adımlarını da yakından izliyor. Bölgede bulunan hastaneyi karargah olarak kullanan örgüt mensuplarının görüşmeleri ve telsiz konuşmaları tek tek izleniyor. Bölgede iyice sıkışmaya başlayan terör örgütü de son kozlarını oynuyor. Suriye'de Rakka'dan sonra örgütün elinde bulunan en büyük ikinci kent olan El Bab'ın düşmesi örgütü yok oluşa sürükleyecek. Örgüt açısından önemli bağlantı yollarına sahip olan El Bab'ın kontrolü örgütün hayata kalması ile özdeşleştiriliyor. Bu yüzden ilçeyi kaybetmek istemeyen örgütün elinde bulunan diğer bölgelerdeki terör unsurlarının da bölgeye sevk edildiği belirtiliyor.




Örgüte ait unsurlar tek tek imha edilirken bu bağlamda Akil Tepesi ve Hastane bölgesinin ele geçirilmesi de kentin örgütten temizlenmesini kolaylaştıracağı ifade ediliyor. Dün kentin girişine doğru ilerleme kaydeden birlikler, El Bab merkezine ise girmedi. Bab'ın merkezinde bulunan binalara bomba döşenmiş olma ihtimali ve evlerin içinde canlı bombaların varlığı merkeze girişlerin kontrolü bir şekilde gerçekleşeceğini gösteriyor.



Batılı müttefikler endişesi

Diğer taraftan bölgedeki diğer güçler tarafından Türkiye'nin başlattığı operasyonu olumsuz etkilemeye dönük bir takım adımların da atıldığı belirtiliyor. Esed rejiminin terör örgütüne silah desteği sağladığı belirtilirken, Irak ordusunun Musul operasyonunu durdurması da El Bab ile bağlantılı olarak yorumlanıyor. Yine ABD desteği ile terör örgütü PKK/PYD'nin Rakka'ya başlattığı saldırıların da durduduğu gelen haberler arasında. Bunun en önemli nedeni olarak ise bu bölgelerdeki örgüt mensuplarının El Bab'taki terör unsurlarına destek vermek için bölgeye gelmesini sağlamak olduğu iddia ediliyor. Yine DEAŞ'e karşı kurulan ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon da El Bab operasyonu sürecinde pasif bir tutum sergiliyor.








TSK: DEAŞ'lı 22 terörist etkisiz hale getirildi Bab intikamı El Bab temizlenmeli





#El Bab
#TSK
#ÖSO
#DEAŞ
7 yıl önce