|

Esed gidiyor

Ankara’daki Suriye müzakereleri sonuçlandı. Türkiye ve Rusya, Esed’in gidişi konusunda anlaştı. Yüzbinlerce mazlumun katili, bir sonraki seçimde görevi bırakacak.

Yeni Şafak
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:11 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Reuters'a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakın kaynaklar, Suriye'de Beşşar Esed'in görevi bırakması için Moskova ile Ankara'nın anlaştığını açıkladı. İngiliz ajansının iddiasına göre Esed, devlet başkanlığı için yapılacak seçime kadar görevinde kalacak. Plana göre Suriye özerk bölgelere ayrılacak ve Esed'in yerine geçecek ılımlı Alevi aday, ülkenin batısındaki Nusayri bölgesini yönetecek. Rusya ve Türkiye'nin anlaşma için İran'ı ikna etme uğraşı verdiği belirtiliyor. Suriye'yi yeniden dönüşterecek anlaşmada başta Esed olmak üzere Körfez ülkeleri ve ABD'nin de rızası gözetilecek. Kaynaklar Rusya ve Türkiye'nin, Esed'in kendisi ve ailesinin güvenliğini garanti eden bir şekilde görevden ayrılmasına izin verdiğini söylüyor.



İSİMLER BİLE KONUŞULDU


Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu Rus Uluslararası İşler Konseyi genel direktörü Andrey Kortunov'a göre, Ankara-Moskova temasları sırasında, Esed'in yerine gelebilecek potansiyel isimler de gündeme geldi. Hem muhalefet hem rejim hem de garantör ülkeler, Suriye'de 6 yıla yakın bir süredir devam eden iç savaşı bitirecek anlaşmalı Kazakistan'ın başkenti Astana'da önümüzdeki ay detaylarıyla görüşecek. Müzakereler Birleşmiş Milletler aracılığındaki süreçlerden farklı olacak ve ilk safhalarda ABD'yi kapsamayacak. Fakat bu durum ABD'yi fazlasıyla rahatsız ediyor.





ABD'DEN TEHDİT GECİKMEDİ


İsmini vermek istemeyen bir ABD'li yetkili, “İspanya ekonomisi kadar büyük bir ekonomisi olan bu ülke, yani Rusya, ortalıkta dolaşıyor ve ne yaptıklarını biliyormuş gibi hareket ediyor" diyerek, “Türkler ve Rusların bunu bizsiz yapabileceğini (siyasi görüşmeler) sanmıyorum" tehdidi savurdu. Rus kaynaklar ise Suriye'de çözüm için ilk adımın ülke genelinde bir ateşkes ilan edilmesi ve daha sonra görüşmelerin başlaması olduğunu söylüyor. Daha sonraki adım Körfez ülkeleri ve ardından ABD'yi dahil etmek, son olarak da Avrupa Birliği'ni sürece katarak Suriye'yi yeniden inşa etmenin faturasını Körfez ülkeleriyle beraber üstlenmelerini istemek olacak.








#Beşşar Esed
#Suriye
#İran
7 yıl önce