|

Gazze'de toplu ölümler kapıda

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörlüğü, İsrail’in Refah’a yönelik herhangi bir saldırısının Gazze’deki yardım dağıtımını sekteye uğratacağını, böyle bir durumda örgütün o bölgeden kaçan yerinden edilmiş insanlar için yeterli malzeme hazırlayamayacağını bildirdi.

Merve Safa Akıntürk
04:00 - 26/03/2024 Salı
Güncelleme: 01:17 - 26/03/2024 Salı
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Koordinatörlük saldırı nedeniyle yüz binlerce insanın Refah’tan ayrılmak zorunda kalacağı olasılığını öngördüklerini belirtti. Acil durum planı yapacak durumda olmadıklarını vurgulayan koordinatörlüğün barınak, gıda, tıbbi malzeme ve özellikle de suyu önceden sağlayacak kapasitelerinin olmadığı öğrenildi. Olası bir saldırıda, zaten istikrarsız ve kesintili olan yardım sisteminin çökeceği belirtiliyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki saldırısından kaçan, Gazze Şeridi’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası Refah’taki çadırlarda yaşıyor. Küresel açlık oranlarına ilişkin bir sınıflandırmada, Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerindeki ciddi gıda kıtlığının kıtlık seviyelerini aştığı ve derhal bir ateşkes anlaşması imzalanmadığı takdirde toplu ölümün artık eli kulağında olduğu bildirildi.

EN ŞİDDETLİ DÜZEYDE AÇLIK VAR

BM kurumlarının değerlendirmelerini temel aldığı, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) analizine göre Gazze’nin kuzeyindeki bazı bölgelerde yaşayan insanların yüzde 70’i, beşinci aşama olarak kabul edilen en şiddetli düzeydeki gıda kıtlığıyla karşı karşıya. Kıtlık, nüfusun en az yüzde 20’sinin ciddi gıda kıtlığı yaşaması, her üç çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olması ve her gün her 10 bin kişiden ikisinin açlık, yetersiz beslenme ve hastalık nedeniyle ölmesiyle ölçülüyor. Kıtlığa bağlı ölümler ile karşı karşıya olan Gazze’ye yardım girişleri engelleniyor. İşgalci İsrail farklı örgütlere bağlı insani yardım dağıtımını sağlayan komiteleri hedef alıyor. Filistin Kızılay’ı VHF radyo iletişim dalgasının hizmet dışı kalmasından dolayı Emel Hastanesi'ndeki Kızılay personeliyle iletişimin koptuğunu duyurdu.




#Soykırım
#Gazze
#İsrail
1 ay önce