|

Gazze''ye karşılık Sina Yarımadası

İsrail''in topraklarını işgal etmesi nedeniyle 1948''den bu yana dünyaya dağılan 5 milyona yakın Filistinli mülteci, ülkelerine dönecekleri günü bekliyor.

.
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:48 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Gazze''ye karşılık Sina Yarımadası
Gazze''ye karşılık Sina Yarımadası

İsrail, Filistin mültecilerinin geri dönüş hakkını yok etmek için onları Sina Yarımadası''na yerleştirmeyi planlıyor. Planı ifşa eden isim ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. Abbas, Fetih Hareketi ile gerçekleştirdiği toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail''in eski müsteşarlarından İgor Ayland''ın 1956 yılında sunduğu ''Filistinli mültecilerin yerleştirilmesi için Sina Yarımadası''nın bir kısmının Gazze''ye ilhak edilmesi'' önerisinin yeniden gündeme getirildiğini ancak bunu reddettiklerini aktardı. Abbas, şöyle konuştu:''Proje yeniden gündeme getiriliyor, biz bunu kabul etmeyeceğiz dedik. Her halükarda kim sunarsa sunsun, bu konu şimdi kesinlikle gündemde değil ve Filistin halkı bunu hiçbir zaman kabul etmeyecek. İsrail için Batı Şeria ve Kudüs''ün dışında Gazze''de Filistin hükümeti kurulmasında bir sakınca yok.'' Başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarında kurulacak Filistin devleti konusunda ısrarlı olduklarını dile getiren Abbas, barış müzakerelerinde ilerleme olmaması durumunda Filistin yönetiminin, aralarında Roma Protokolü''nün de bulunduğu 522 uluslararası heyet ve örgüte katılacağını aktardı.

'Gazze, Müslümanların başını yüceltti'

Katar''ın, 51 gün süren İsrail saldırılarının ardından, ateşkesin sağlandığı Gazze''nin imarı için yol haritasını belirlediği bildirildi. İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye''nin basın ofisinden yapılan açıklamada, Katar Emiri''nin İsmail Heniyye''yi arayarak, ''Gazze, Araplar''ın ve Müslümanların başını yüceltti. Katar, Gazze''nin imarı için yol haritasını belirledi'' dediği aktarıldı. Öte yandan Ürdün Kralı Abdullah da Gazzeliler için insani ve tıbbi yardıma devam edeceklerini söyledi.

10 yıl önce