|

Halktan özür diledi

Japonya'da iki kadın bakan yolsuzluk ve seçim yasalarını ihlal ettiği iddiaları üzerine istifa etti. Japonya Başbakanı halktan özür diledi.

Aa
00:00 - 20/10/2014 Monday
Güncelleme: 18:29 - 20/10/2014 Monday
Yeni Şafak
Halktan özür diledi
Halktan özür diledi

Japonya'da hükümetin kadın üyelerinden Ticaret ve Endüstri Bakanı Yuko Obuchi yolsuzluk, Adalet Bakanı Midori Matsushima ise seçim yasalarını ihlal ettiği iddialarının ardından istifalarını sundu.

Japonya siyasetinde yükselen bir isim olarak gösterilen Obuchi hakkında geçen hafta ortaya çıkan iddia, 2012'deki seçim kampanyasında toplanan parayı usulsüz şekilde kullandığı yönündeydi.

Ülkenin eski başbakanlarından birinin kızı olan 40 yaşındaki Obuchi, geçen ay Başbakan Shinzo Abe'nin kabinede yaptığı değişiklik sonucu bakan olmuştu. Bakan Obuchi, iddiaların ardından halktan özür dilemek zorunda kaldı.

Obuchi'nin istifasından saatler sonra, Abe tarafından 2012'de göreve getirilen 58 yaşındaki Adalet Bakanı Midori Matsushima da istifasını duyurdu.

Matsushima hakkında, seçim yasalarını ihlal ederek bir festivalde, üzerinde resmi ve siyasi görüşlerinin bulunduğu kağıt yelpaze dağıttırdığı, ayrıca bazı polis memurlarını başkent Tokyo'daki evinde güvenlik personeli olarak çalıştırdığı iddiaları bulunuyor.

Muhalefetteki Demokrat Parti, geçen hafta Matsushima hakkında dava açmıştı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, istifaların ardından kamuoyundan özür diledi ve Obuchi ve Matsushima'yı bakan olarak kabineye aldığı gerekçesiyle sorumluluğu üstlendiğini kaydetti.

Japon medyası, kadınların üst düzey yönetime katılımını arttırmayı hedefleyen Abe'nin kabinesindeki iki kadın bakan hakkındaki iddiaların hükümeti zor durumda bırakacağını belirtiyor.

9 years ago