|

Hedef kaos

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarla ulaşmaya çalıştığı hedef ise ciddi tehditler barındırıyor. ABD, ekonomik sıkıştırma yoluyla ilk etapta İran’ı Suriye, Yemen, Lübnan, Irak, Filistin gibi bölgelerden çekilmeye ve iç meseleleriyle meşgul olmaya zorlamayı amaçlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:06 - 8/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İran’ın çeşitli kentlerinde düzenlenen protesto gösterilerine ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu destek açıklamaları yapmıştı.
İran’ın çeşitli kentlerinde düzenlenen protesto gösterilerine ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu destek açıklamaları yapmıştı.

En ciddi tehdit ise bu yaptırımların uzun sürmesi halinde artan işsizlik ve geçim sıkıntısının ülkede bölünmeye yol açacak bir kargaşa ve kaos ortamını tetiklemesi. Bu tehlikeye İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, yaptırımlara dair yaptığı, “İranlılar arasında bölünme tohumları ekmeyi amaçlayan psikolojik bir savaş” tanımlamasıyla dikkat çekti.

COĞRAFYA YENİ BİR SAVAŞI KALDIRAMAZ

İran’da sonu nereye varacağı kestirilemeyen bu girişim başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri açısından dikkatle izlenmesi gereken bir sürecin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. İran gibi köklü bir devletin, bu sıkıntılı süreçte bütünlüğünü koruyacak tedbirleri, komşularıyla ve iç kamuoyuna yönelik sakinleştirici ve bütünleştirici mesajlarla atlatması gerektiği, aksi taktirde bu coğrafyanın Irak ve Suriye’den sonra üçüncü bir savaşı ve bölünmeyi kaldıramayacağı vurgulanıyor. ABD güdümlü PKK’nın İran uzantısı PJAK’ın bu kargaşa dönemini fırsata dönüştürecek terör saldırılarını arttırması da İran’ın önündeki bir diğer tehdittir.

#İran
#ABD
#PKK
#PJAK
6 yıl önce