|

Hindistan, Keşmir'in yaralarını saracak

Hindistan'da hükümet, geçen ay Keşmir'in ülkesinin kontrolündeki kesimini vuran selin yaralarını sarmak için 122 milyon dolar bütçe ayırdığını açıkladı. Keşmirliler ise hükümet, zamanında müdahale etmediği selden zarar görenlere yeterli yardım yapmamakla suçluyor.

Aa
00:00 - 24/10/2014 الجمعة
Güncelleme: 18:22 - 24/10/2014 الجمعة
Yeni Şafak
Hindistan, Keşmir'in yaralarını saracak
Hindistan, Keşmir'in yaralarını saracak

Hükümet hafta başında, selde evi yıkılan veya zarar görenler için "küçük çaplı da olsa bütçe ayırdığını" duyurmuştu. Yerel halk da eyalet hükümetinin yardım paketini gecikmiş bir hizmet olduğunu belirtiyor.

Geçen ayın ortalarında bölgeyi vuran şiddetli yağışları neden olduğu selin etkisini yitirmesinin ardından, bölge halkı devam eden kurtarma veya yardım dağıtımı çalışmalarında gönüllü olarak olarak çalışıyor.

Ailesiyle Keşmir'in başkenti Srinagar'daki bir çadırda 35 kişi kalan çay satıcısı Muhammad Latif, selin başlamasının ardından mahalle halkının ellerindeki tüm imkanları seferber etmeye çalışmasına rağmen, eyalet hükümeti yetkililerinin özellikle talep ettikleri kayıklarla ilgili olumsuz cevap verdiğini savundu.

Selde yardım görmedikleri için hükümete güvenmediklerini dile getiren Latif, ''Ordu yardım etseydi, durum bu kadar kötü olmayacaktı. Hükümet hiç bir şey yapmıyor'' dedi.

Hindistan medyası ise, bölge halkının hükümete yönelik tepkilerine rağmen, ordunun helikopterlerle kurtarma ve yardım çalışmalarına katıldığını yazıyor.

Tahira Khan ise sel döneminde botla veya helikopterle yardıma gelen ordunun sadece akrabalarını, tanıdıklarını veya bölgedeki önemli şahsiyetleri kurtardığını ileri sürerek, hükümetin yardım yapmadığını söyledi.

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi Sözcüsü MJ Akbar ise bazı kesimlerin eleştirilerde bile çıkar umduğunu belirterek, selde hükümetin geniş çaplı yardım ve kurtarma çalışması yaptığını kaydetti. Hindistan hükümeti de selden zarar görenlere ve özellikle evlerini kaybedenler için 122 milyon dolarlık bütçe ayırdığını açıkladı.

Arama kurtarma çalışmalarındaki gönüllüler ise yardım çalışmalarının etkili olmadığını söylüyor.

Hindistan'ın Keşmir ve Pakistan'ın kuzeydoğu bölgelerinde geçen ay etkili olan muson yağmurlarının neden olduğu sel ve heyelanlarda 450'den fazla kişi ölmüş, binlerce köy sular altında kalmış ve çok sayıda ev yıkılmıştı.

٪d سنوات قبل