|

İlk güvenli bölge İdlib

Halep'ten tahliye anlaşması Moskova, Ankara ve Suriyeli muhalifler arasında 17 gündür devam eden diplomasi trafiğinin ardından geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2016 Cuma
Güncelleme: 03:30 - 16/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Taraflar, silahlı gruplarla ailelerinin İdlib'e taşınması için 28 maddeden oluşan bir anlaşma üzerinde mutabık kaldı. 58 bin sivil ve 5 bin 700 silahlı muhalifin geçişi için öngörülen anlaşma, zaman kaybedilmeden uygulamaya konuldu. Rusya konvoy geçişi için havadan takip yapacağını garanti ederken, Ankara ise tahliye süreci ve sonrası için eylem planları belirledi. Buna göre, Halep'in doğusundaki sivillerin tamamı, 4 gün ila 9 gün içinde İdlib'e götürülecek.



TÜRKİYE SORUMLU


Ankara-Moskova mutabakatına göre, tahliye işlemlerinin bitmesinin ardından İdlib, İran'a bağlı paramiliter güçlerin ve rejim ordusunun bölgeye saldırmaması için 'güvenli bölge' olarak kabul edilecek. Zamanla bu bölgenin ağır silahlardan arındırılması ve muhaliflerin kendi iç asayişini sağlayacağı bir düzenin oturtulması hedefleniyor. Tüm bu süreçlerin haziran ayına dek hayata geçirilmesi öngörülüyor. Türkiye sınırının dibindeki İdlib'e yönelik her türlü tehdidin bertarafından artık Ankara sorumlu olacak. Türkiye, muhaliflerin yerleşeceği İdlib'e rejim, İran destekli teröristler ve PKK/PYD gibi grupların girmesine göz yummayacak; ayrıca hava operasyonlarına da sessiz kalınmayacak.







PAZARLIKLAR TAMAM


Diplomatlar ve istihbarat birimleri Rusya'nın yanında İran'la da yoğun bir görüşme trafiği yürüttü. Ankara-Tahran arasında son 3 günde 21 telefon görüşmesinin yapıldığı belirtiliyor. İran, İdlib'in orta yerinde Nusayrilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Fua ve Kefeyra köylerindeki sivillerin tahliyesi için güvence istedi. Uzun görüşmelerin ardından bu köylerdeki Nusayrilere karşılık Şam ve Hama'daki muhaliflerin can güvenliğinin garantiye alınması sağlanınca görüşmeler tamamlandı. Ankara-Moskova-Tahran hattında süren diyalog sonrası Halep'in doğusundan tahliyeler için düğmeye basıldı.



BM Halep'i hatırladı


Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın özel danışmanı Jan Egeland, Suriye'nin Halep kentinin doğusundan tahliye edilen siviller için büyük çapta yeni sığınmacı kamplarının kurulması hususunda Türkiye ile iletişim halinde olduklarını bildirdi. BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Egeland, “Halep'in inşa edilmesi 4 bin yılı buldu. Yüzlerce nesil bunda rol oynadı, fakat son 4 yılda bir nesil bütün bunları geri tepti. Halep, 3 bin yıl boyunca dünya medeniyetine katkıda bulundu. Fakat, dünya medeniyeti Haleplilerin hepimizin yardımına ihtiyaç duyduğu anda orada değildi” dedi. “Halep'in doğusunda şu an itibarıyla 50 bin sivilin yerinden edildiğini tahmin ediyoruz” diyen Egeland, BM'nin bölgede serbestçe hareket etmesine izin verilmediği için bu sivillere insani koruma sağlayamadıklarını iddia etti. Egeland, BM'nin sivillerin tahliyesi anlaşmasında arabuluculuk rolü bulunmadığını, sivillerin tahliyesinde gözlemcilik yapmaya ve sivillere tahliye bölgelerine kadar eşlik etmeye hazır olduklarını aktardı.


#Birleşmiş Milletler
#Halep
#Suriyeli muhalifler
#İdlib
7 yıl önce