|

İran’ın teröristleri ne olacak

Suriye’de Ankara-Moskova imzalı ateşkes anlaşmasına göre, silahların susması için öncelikle yabancı savaşçılar ülke dışına çıkarılacak. Fakat İran’ın Suriye’deki terör gruplarına ne olacağı şimdilik belirsiz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:39 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Astana'daki kapsamlı müzakereler öncesi Suriye'de ateşkesi sağlama amaçlı taslak metnin sahada uygulanabilme şansı tartışılıyor. Uzun süredir Ankara merkezli yürütülen diplomasi trafiği sonucunda Türkiye ile Rusya arasında Suriye'ye ilişkin kabul edilen ateşkes anlaşmasında detaylar henüz açıklanmadı; ancak gelen ilk bilgilere göre Suriye'deki yabancı savaşçılar ülkeden çıkarılacak ve Astana görüşmelerine çatışmasız bir ortamda girilecek. Ankara ve Moskova'nın garantör olduğu süreç, insani yardımlar ve sivillerin korunmasına yönelik planların dışında, DEAŞ ve Nusra Cephesi'ni (El-Kaide'den koptuktan sonra adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştirmişti) ateşkes kapsamı dışında bırakacak. Metinde kafa karışıklığı oluşturan unsurların başında 'yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılması' geliyor. İran güdümlü yabancı mezhepçi terör unsurlarının Suriye'den çıkıp çıkmayacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.



MUHALİF CEPHEDE SORU İŞARETİ


Muhalifler ise Halep'ten çıkarılmalarının ardından İdlib'de biraraya gelerek, grupları tek çatıda birleştirmek için görüşmelere hız vermişti. Önümüzdeki günlerde 40 binden fazla muhalifin tek grupta toplanması bekleniyor. Birleşecek gruplar arasında eski adı Nusra Cephesi olan Şam'ın Fethi Cephesi de bulunuyor. Bu birleşmeyle birlikte muhaliflerin tamamına, ılımlı veya radikal ayırmaksızın Rusya veya İran tarafından 'terörist' yakıştırması yapılabilir. Yeni Şafak'ın ulaştığı muhalifler, “Daha önce Rusya Nusra veya DEAŞ bahanesiyle yerel grupları hedef aldı, şimdi de aynısı yapılacaktır” görüşünde. Tahran yönetimiyle de eşzamanlı paylaşılan plana göre, anlaşmayı bozan gruba yönelik yaptırım uygulanacak.



Rus elçiliğine havanlı saldırı


Rusya'nın Şam Büyükelçiliğine dün iki ayrı havan saldırısı düzenlendi. Rus Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre, Moskova saatiyle 13.00 ve 13.19'da ayrı ayrı saldırıya maruz kaldığı, bir havan topunun bina bahçesine, diğerinin ise bina dışına düştüğü belirtildi. Açıklamada, bina bahçesine düşen topun patlamadığı kaydedildi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.




#Rus elçiliği
#Astana
#Ateşkes
#Nusra Cephesi
#DEAŞ
7 yıl önce