|

Kıbrıs için sunulan 2 harita BM kasasında

Cenevre'de gerçekleştirilen Kıbrıs müzakereleri tamamlandı. 6 temel başlığın görüşüldüğü müzakerelerinden ne sonuç çıktığı henüz belirsiz ancak taraflar haritalarını sundu. Kamuyla paylaşılmayan Türk ve Rum kesiminden sunulan haritalar BM kasasında kilitli duruyor.

Yeni Şafak
10:45 - 12/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:56 - 12/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetler, 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'a harekat başlatmıştı.
Türk Silahlı Kuvvetler, 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs'a harekat başlatmıştı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 3 gün önce başlayan Kıbrıs zirvesi sona erdi. Kıbrıs müzakerelerinin üçüncü günü tamamlandı. Liderler bugün başlayacak olan ulusal konsey toplantıları öncesi hazırladıkları haritaları karşılıklı ve eş zamanlı olarak sundu.



Kıbrıs Konferansı bugün


Kıbrıs'taki tarafların yanı sıra garantörlerin de katılacağı uluslararası konferansta 'garantiler ve güvenlik' konuları ele alınacak. Konferans bugün 13.00'te başlayacak.



Haritalar çelik kasada korunuyor


İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde devam eden Kıbrıs müzakerelerinde taraflar haritalarını sundu. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından yerel saatle 19.50'de BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.



BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bugün düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'taki tarafların kendi haritalarını bugün sunacaklarını, haritaların BM'nin muhafazası altında olacağını ve kamuoyuyla paylaşılmayacağını duyurmuştu. Eide, bazı medya organlarında yayınlanan haritaların gerçeği yansıtmadığını, konunun çok hassas olduğunu, haritayı sadece Kıbrıslı iki lider ve iki harita uzmanı ve kendisi de dahil sadece beş kişinin göreceğini belirtmişti.



Kıbrıs Müzakerelerindeki en önemli 6 başlık şöyle:



  • Toprak: Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının liderleri bugün Cenevre'de devam eden görüşmelerde toprak değişimi konusunu ele alıyorlar. Bu konu, bu yıl bir referandumla halklara sunulması mümkün olan bir anlaşmaya varılması amacıyla devam eden barış görüşmelerinin en önemli alanlarından biri.

  • Mülkiyet: Kıbrıs'taki mülkiyet sorunu, yerleşikler sorunu (Türkiye'den Kıbrıs'ın kuzeyine 1974 müdahalesi sonrasında taşınan nüfus) ile birlikte adadaki uyuşmazlığın çözümünün önündeki en karmaşık ve derin maddi sorun olarak görülüyor.

  • Ekonomi: Kıbrıs meselesinin hallolursa, adaya ekonomik yönden çok fazla getiri sağlanacağı belirtiliyor. Ada, ekonomik yatırımların cazibe merkezi haline gelecek.

  • AB ile ilişkiler: AB'nin Kıbrıs'ta olası bir çözüm sonrasında Türkiye'nin AB sürecine yönelik uzun vadeli ve sürdürülebilir bir stratejisi olması bekleniyor.

  • Güvenlik ve Garantiler: Kıbrıs'ta Rum kesimi garantörlerin kaldırılmasını istedi, ancak Türk kesimi aşamalı olarak kaldırılmasından yana.

  • Yönetim ve Güç Paylaşımı: Şuan Cenevre'de gerçekleştirilen görüşmelerde Kıbrıs Rum Federe Devleti ve Kıbrıs Türk Federe Devleti olması konuşuluyor. Senato ve Temsilciler Meclisi olmak üzere 2 meclis olması teklifi konuşuldu.

Adanın 1974 yılından beri devam eden bölünmüşlüğüne son vermek amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades 2015 yılında adada başladıkları görüşmeleri Cenevre'ye taşıma kararı almışlardı.


Kıbrıs'ta 1960'tan sonra yaşanan toplumlararası çatışmalar ve 1974 barış harekatı sırasında 165 bin Rum ve 40 bin Türk evlerini terk ederek topraklarından ayrılmıştı.




Kıbrıs'ta taraflar bu duruma ne diyor?


50 yıldır siyasi ve ekonomik izolasyon altında yaşayan Kıbrıslı Türkler için uluslararası toplumla yeniden bütünleşmek en önemli öncelik durumunda. Müzakerelerin çözümle sonuçlanması bunu sağlayacağından Kıbrıslı Türkler arasında buna genel olarak olumlu bir izlenim hakim olsa da, uzun yıllar süren müzakerelerden sonuç çıkmaması vatandaşları umutsuzluğa sürüklüyor.



Rum kesimi ise, 2004'te eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önerdiği plana karşı çıkmıştı ancak zaman içinde Rumların da müzakerelere olan bakış açısı olumlu bir seyir izlemeye başladı. Bunun sebebi, Rumların Avrupa Birliği'nden görmek istedikleri desteği görememiş olması.



1976 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulurken, 15 Kasım 1983'de ise Kıbrıs Türk Federe Devleti meclisi oybirliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etti. Bu durum Kıbrıs'ta yaşanan çatışmaların sonunu getirdi. Ancak, Kıbrıs hem bölgede hem de uluslararası alanda bir sorun olarak varlığını sürdürmüştü. Kıbrıs Sorunu, dünyanın gündemine girdiğinden beri başta Birleşmiş Milletler bünyesindeki çalışmalar olmak üzere adanın birleştirilmesi gayesi ile birçok faaliyet yürütülmüştü. Ancak görüşmelerde herhangi bir ilerleme sağlanamazken, 2004 Annan Planı çözüm noktasındaki en önemli umutlardan biri olarak ön plana çıkmıştı.
















#Kıbrıs
#Cenevre
#KKTC
7 yıl önce