|

Komandolar Bab’ın içinde

Fırat Kalkanı ile kuşatılan Bab’ın merkez mahallerine ilk komando birlikleri girmeye başladı. Kontrol sağlanan mahallelerde DEAŞ’ın kullandığı mayınlar dikkat çekti. Teröristlerin profesyonel ordunun kullandığı mayınları ilçedeki evlere tuzakladığı görüldü. Harekata destek için Bingöl ve Denizli’den gönderilen komandolar da ilçeye ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2016 Salı
Güncelleme: 23:42 - 26/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında DEAŞ ile El Bab'da büyük bir mücadele yürütülürken, önceki gece itibariyle El Bab şehir merkezinde bazı mahallelere girildi. TSK, DEAŞ'tan temizlenen konutlarda yaptığı patlayıcı imha çalışmalarında yalnızca düzenli orduların kullandığı türden patlayıcılarla tuzaklamalara rastladı.



DEAŞ'İN MAYINLARI PROFESYONEL ORDU İŞİ


Bölgeyi takviye amacıyla Kayseri 1. Komando Tugayı'nın yanısıra Bingöl 49. Komando Tugayı ve Denizli 11. Komando Tugayı'ndan birliklerin de bölgeye intikali tamamlandığı öğrenildi. DEAŞ'ın tuzaklamada kullandığı patlayıcılar ise dikkat çekici. Evlerin kapı önlerine belirli istikametlerde, taşların içini oyarak yalnızca düzenli ordu birliklerinin kullandığı RDX türü patlayıcılar yerleştirdiği görüldü.



ARAÇ YANINA GELİNCE PATLIYOR


Yine tuzaklı patlayıcıların her birinde en az 400-500 demir bilye kullanarak etkisini artırmanın amaçladığı, bu kapsamda, meskûn mahal çatışmalarına yönelik yoğun bir hazırlık yaptığı tespit edildi. Bu tür patlayıcılardan hemen her evin önünde 1-2 tane bulunduğu kaydedildi.



Bu patlayıcıların uzaktan kumanda ile patlatılabildiği, yine hareket halinde de infilak edebilecek şekilde tasarlandığı öğrenildi. El Bab'da sadece birkaç mahalleye girebilen TSK'nın patlayıcı madde tespit ve imha timleri, DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelerde 74 EYP imha etti. Timlerin bir EYP'nin etkisiz hale getirmesinin ortalama 3-4 saati aldığı, özel bazı EYP'lerin etkisizleştirilmesi için ise patlayıcı uzmanlarının 8-12 saat harcamak zorunda kaldığı belirtildi.





PKK taktiğini kullanıyorlar


DEAŞ'ın, El Bab'da ayrıca, PYD/ PKK terör örgütünün Suriye'de Ayn el Arap'ta, Türkiye'de ise Cizre, Sur, Nusaybin başta olmak üzere bazı ilçelerde yoğun olarak kullandığı “evlerin duvarlarında delikler açarak silah mevzii haline getirildiği” taktiğe başvurduğu bildirildi. El Bab operasyonu kapsamında devam eden çatışmalarda DEAŞ terör örgütü unsurlarınca kullanılan bir uçaksavar silah mevzii imha edildi. Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 113 hedef de yerle bir edildi.



DEAŞ 30 sivil öldürdü


El Bab'dan kaçmaya çalışan en az 30 sivilin, DEAŞ'ın mayın ve el yapımı patlayıcılarla düzenlediği saldırıda hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin de yaralandığı bildirildi. Öte yandan, DEAŞ, Mustafa Hazzuri adlı bir vatandaşı, El Bab ilçesindeki bazı sivilleri Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolündeki güvenli bölgeye kaçırdığı gerekçesiyle geçen cuma günü kurşuna dizerek öldürmüştü. Örgüt, Hazzuri'nin cesedini önceki akşama kadar ilçe meydanında teşhir ederek halka gözdağı vermeye çalıştı. Bu arada harekatın başından bu güne kadar, çoğu tuzaklanmış 2 bin 335 EYP ve 42 mayın etkisiz hale getirildi.



İki tugay daha


Bölgeyi takviye amacıyla Kayseri 1. Komando Tugayı'nın yanı sıra Bingöl 49. Komando Tugayı ve Denizli 11. Komando Tugayı'ndan birliklerin de bölgeye intikali tamamlandığı öğrenildi. Suriye sınırındaki askeri birliklere sevkiyat kapsamında tırlarla yola çıkarılan zırhlı araçlar, Kocaeli'ye ulaştı. Önlerinde Türk bayrakları asılı, üstü brandayla örtülü tank taşıyıcı tırlarla İstanbul ve çevre illerden yola çıkan 19 zırhlı araç, Kartepe ilçesindeki tren istasyonuna getirildi. Burada vagonlara yüklemesi yapılan zırhlı araçların sevkiyatının demiryolu üzerinden sağlanacağı öğrenildi. Söz konusu tren istasyonuna önceki gün de 18 zırhlı araç getirilmişti.



Kaya görünümlü mayın




Terör örgütü DEAŞ, Bab'ın çevresine kaya görümülü mayınlar döşedi. Teröristler, el yapımı patlayıcıları arazi, yol, bina yapısına uygun malzemeler ile kamufle ederek doğal görünüm sağlıyor.


#Fırat Kalkanı Harekatı
#DEAŞ
#TSK
7 yıl önce