|

Kral Hasan öldü

38 yıldır Fas'ın krallık tahtında oturan 2. Hasan, dün akşam saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Kral'ın ölümü üzerine, Arap dünyasında yas ilan edildi.

Yeni Şafak
00:00 - 24/07/1999 Cumartesi
Güncelleme: 11:12 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Rabat- Fas Kralı 2. Hasan'ın öldüğü bildirildi. Dün öğleden sonra Rabat'taki İbni Sina Hastanesi'ne kaldırılan hükümdarınkalp krizinden öldüğü devlet TV'si tarafından açıklandı. RTM televizyonu, Kral Hasan'ın TSİ 19.00'da kalp krizinden hayata gözlerini yumduğunu haber verdi. Ölüm haberinden hemen sonra Veliaht Prens Muhammed, kısa mesaj yayınlayarak halktan "sakin ve sabırlı" olmasını istedi. Gayri resmi kaynaklar, kralın zatürreeden öldüğünü bildirmişlerdi. Fas ajansı, 70 yaşındaki hükümdarın akciğer rahatsızlığı yüzünden hastaneye sevkedildiğini ve kardiyoloji servisine yatırıldığını haber vermişti. Akşam saatlerinde devlet televizyonundan, Kur'an okunması da kralın öldüğünün gayri resmi ilanı anlamına geliyordu. 38 yıldır tahtta bulunan Kral Hasan, 4 yıl önce de ABD'de akciğer rahatsızlığından tedavi görmüştü.

1961'den beri iktidardaydı

1961 yılından beri saltanatını sürdüren Kral Hasan, 9 Temmuz 1929'da Rabat'ta dünyaya geldi. Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördükten sonra ülkesine dönen Kral Hasan, 1955'te Kraliyet Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı'na, 1960 yılında da başbakan yardımcılığı görevine getirilen Kral Hasan, babası V. Muhammed'in ölümü üzerine 1961'de tahta çıktı. Genel seçimlerin yapıldığı 1963'e kadar babasının baskıcı yönetimini sürdüren Kral Hasan, 1965'te yönetim karşıtı ayaklanmanın başlaması üzerine sıkıyönetim ilan ederek parlamentoyu feshetti. Kral Hasan, 1970'den sonra parlamenter sisteme geçmek için çaba gösterdi ama 1971, 1972 ve 1973'teki darbe girişimleri yüzünden bu amacına ulaşamadı. Fas, Cezayir, İspanya ve Moritanya arasında anlaşmazlık konusu olan İspanyol Sahrası (sonradan Batı Sahra) üzerindeki hak iddialarını sürdüren II. Hasan, Kasım 1975'te başlattığı 'Yeşil Yürüyüş' ile 100 bin silahsız Faslı'yı İspanyol Sahrası topraklarına soktu. Bu yürüyüşün ardından imzalanan antlaşmayla, İspanya bölgeden çekilmeyi kabul etti ve Batı Sahra toprakları 1976'da Fas ile Moritanya arasında paylaşıldı. Batı Sahra'nın bağımsızlığı için mücadele eden Polisario Cephesi'ne bağlı gerillalar, Fas birliklerinin bölgeyi denetim altına almasını ve fosfat yataklarının işletmeye açılmasını engelledi. Yıllar süren çarpışmalardan sonra Fas kentsel alanların önemli bölümünü elinde tuttu, fakat Polisaro gerillaları kırsal alanda hüküm sürdü. İki taraf, 1990'da ateşkes anlaşması imzaladı. BM himayesindeki Batı Sahra'nın kaderini belirleme referandumu, defalarca ertelendi.

TAHTA, PRENS SİDİ GEÇECEK

Kral II. Hasan, 36 yaşındaki oğlu Sidi Ahmed`i veliaht prens olarak hazırlamıştı. 29 milyon nüfuslu istikrarlı Kuzey Afrika ülkesi Fas`ta tahtın varisi Sidi Muhammed, Fransa'da uluslararası hukuk okumuş bir kişi olarak, "Avrupa Birliği ve Mağrip arasında işbirliği" savını işlemesiyle tanınıyor. Yeni teknoloji araştırmalarına büyük ilgi duyan bir kişi olarak tanınan Sidi Muhammed, 1995`ten sonra kamu hizmeti etkinliğini yoğunlaştırdı ve yoksullara sağlanacak toplumsal yardım imkanlarının düzenlenmesinde faaliyet gösterdi. Fas yönetiminden üst düzey bir yetkili, uzun boylu Sidi Muhammed`in, 'Son derece alçakgönüllü bir kişi olarak, görkemli protokolden uzak durmaya çalıştığını' anlattı. Sidi Muhammed, babasının başkomutanı olduğu 200 bin mevcutlu kuvvetli Kraliyet Silahlı Kuvvetleri`nin resmi 'Koornidatörü.' Temmuz 1994`te dört yıldızlı general rütbesi alan Sidi Muhammed, 70 yaşında hayata gözlerini yuman babası gibi 'kozmopolit bir ailevi maziye' sahip. Fransızca ve Arap dillerinde eğitim alan Sidi Muhammed, İspanyolca ve İngilizce de biliyor. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce