|

Mescid-i Aksa'da tansiyonun yükselmesinden kaygılıyım

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kudüs boyunca ve özellikle Mescid-i Aksa çevresinde artan gerilimden son derece endişeli olduğunu açıkladı.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 09:19 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Mescid-i Aksa'da tansiyonun yükselmesinden kaygılı
Mescid-i Aksa'da tansiyonun yükselmesinden kaygılı

Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs''te Amerikan vatandaşı haham Yehuda Glick''in silahlı saldırıya uğramasını kınayarak, dualarının aileyle olduğunu kaydetti.

''Kudüs boyunca ve özellikle Mescid-i Aksa, Haremi Şerif çevresinde tansiyonun yükselmesinden son derece kaygılıyım" ifadesini kullanan Kerry, tüm taraflara provokatif eylem ve retorikten uzak durmaları çağrısında bulundu.

Kerry, şunları belirtti:

"Kutsal bölgede, İsrailli, Filistinli ve Ürdünlüler tarafından sürdürülen tarihi mevcut durumu korumaya yönelik taahhütler son derece önemli, bunu değiştirmeye dönük herhangi bir karar veya eylem, provokatif ve tehlikeli olabilir. Mescid-i Aksa, Harami Şerif Müslümanlara yeniden açılmalıdır."

Bu alanda Müslüman olmayan ziyaretçilerin de inançlarına uygun olarak uzun süredir yerine getirdikleri dini uygulamalarını desteklediğini bildiren Kerry, İsrailli, Ürdünlü ve Filistinli liderlerle tansiyonu düşürmek için yakın temas halinde bulunduğu, üç tarafın liderlerine, gerilimi azaltmak ve şiddetten vazgeçirmek için kararlı liderlik ve işbirliğinde çalışmaları çağrısında bulundu.

Aşırı sağcı siyonist çizgisiyle tanınan Tapınak Dağı Mirasını Koruma Vakfı (HaLiba) Başkanı Glick'e önceki gün Batı Kudüs''te silahlı saldırı düzenlenmişti.

HaLiba adlı kuruluş, Mescid-i Aksa Külliyesi'nin Müslümanların mülkiyetinden alınıp Yahudilere verilmesini, Külliye içinde bulunan İslami döneme ait tüm yapıların yıkılıp yerine Hazreti Süleyman'ın Mabedi olduğuna inanılan yapının tekrar inşa edilmesini savunuyor. Dün sabah saatlerinde ''İkinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa''nın tüm Müslümanlara kapatıldığını" açıklayan İsrail, akşam saatlerinde Aksa''ya giriş yasağının kaldırıldığını duyurmuştu.

9 yıl önce