|

Moskova'da üçlü zirve başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Çavuşoğlu toplantıda, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürüldüğü suikastla ilgili konuştuğu sırada, Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova gözyaşlarını tutamadı.

Yeni Şafak
11:31 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 13:46 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Moskova'nın ev sahipliğinde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le bir araya geldiği üçlü zirve başladı.



Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sizin büyükelçiniz, bizim de dostumuz Büyükelçi Karlov'a yönelik saldırıyı lanetliyorum. Hain, alçak terör saldırısının arkasında kimler var bunu da açığa çıkarmak zorundayız. Bunu birlikte başaracağız. Rusya kadar, Rus halkı kadar Türk halkı da çok üzgün. Saldırının hedefi ilişkilerimize zarar vermeyecek. Hain, alçak terör saldırısının arkasında kimler var bunu da açığa çıkarmak zorundayız. Bunu birlikte başaracağız" dedi.



Türkiye-Rusya-İran üçlü dışişleri bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından da paylaşımlarda bulundu. Çavuşoğlu'nun şu mesajları paylaştı: "RF Dışişleri Bakanı, dostum Lavrov'a ve Rus halkına bir kez daha taziyelerimizi ilettik.Türk halkı da en az Rus halkı kadar üzgündür. Bu terör saldırısının esas hedefi ilişkilerimize zarar vermek, son dönemde yakalanan ivmeyi yok etmektir. Hesabı sorulacaktır. Büyükelçinin adı Ankara'da yaşatılacaktır. Büyükelçiliğin olduğu sokağa adı verilecektir."




Sokağa ismi verilecek


Çavuşoğlu, "Büyükelçiliğin bulunduğu sokağa ismini vereceğiz, adını hem Ankara'da hem kalbimizde yaşatacağız" ifadelerini kullandı.



Zaharova
gözyaşlarını tutamadı


Çavuşoğlu toplantıda, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürüldüğü suikastla ilgili konuştuğu sırada, Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova gözyaşlarını tutamadı.



Lavrov: Türkiye'ye minnettarız


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bu soruşturmayı Türk ve Rus yetkililer beraber sürdürecek. Sanıyorum ekibimiz şu anda Ankara'ya indi. Aynı uçakla sayın Karlov'un cenazesi yurda dönecek, biz de burada karşılama yapacağız" dedi.



"Devlet başkanlarımızın dün ifade ettikleri gibi bu trajedi uluslararası terörizmle daha etkin bir şekilde mücadele etmemizi gerektiriyor. Bugünkü ikili toplantımız ve üçlü toplantımız; Suriye'deki çözüme, insani yardımın ulaşımının kolaylaştırılmasına siyasi çözüme yönelik çalışmamıza katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullanan Lavrov, teröristlere kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.



Lavrov, "Olayın ardından Türkiye'nin tepkisine minnettarız. Suikast tüm detayları ile araştırılacak" dedi.






Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yapılan ve ölümüyle sonuçlanan saldırının hedefinin ilişkilere zarar vermek ve son zamanlarda ulaşılan ivmeyi yok etmek olduğunu söyleyerek "Rusya ve Türkiye bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceğiz." dedi.



"Rusya her zaman en iyi diplomatlarını Ankara'ya gönderdi"


Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı konuşmasına Karlov'a yönelik terör saldırısını bir kere daha lanetleyerek başladı. Karlov'un zor şartlarda görevini iyi yapan çok iyi bir diplomat olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya zaten her zaman en iyi diplomatlarını Ankara'ya göndermiştir. Bu da ilişkilerimize verdiği önemin göstergesidir." diye konuştu. Çavuşoğlu, Karlov'un iyi bir diplomat olmanın yanında harika bir insan olduğunu belirtti.



İki ülke cumhurbaşkanı ve başbakanlarının dün telefonda görüştüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, bu saldırıya en az Rusya ve Rus halkı kadar, Türkiye ve Türk halkının da çok üzüldüğünün altını çizdi.



Çavuşoğlu, saldırının hedefinin ilişkilere zarar vermek ve son zamanlarda ulaşılan ivmeyi yok etmek olduğunu söyleyerek "Rusya ve Türkiye bunun farkındadır ve buna müsaade etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.



Saldırının arkasında kimlerin olduğunu açığa çıkarmak için iki ülke uzmanlarının iş birliği içinde çalışacağını belirten Çavuşoğlu, "Elbette bu saldırının hesabı sorulacaktır." dedi.











#Moskova
7 yıl önce