|

Müttefik yalancılar

Bab'ın batısındaki Afrin-Tel Rıfat hattına PKK/PYD yığınağı sürerken ABD, Fırat'ın doğusuna da cephane sevkiyatına hız verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:42 - 29/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

ABD'li yetkililerin aksi yöndeki ifadelerine rağmen, son iki haftada terör örgütünün kontrolündeki Haseke iline havadan ve karadan silah sevkiyatları yapıldı. ABD'lilerin Suriye'deki PKK unsurlarına askeri yardımda bulunmadıklarını savunmasına karşın kargo uçakları ve TIR'lar, örgüte mühimmat nakletmek için adeta yarışıyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John R. Bass, geçtiğimiz cuma günü verdiği bir röportajda, “Biz PYD'ye doğrudan destek sağlamıyoruz, silah, cephane sağlamıyoruz” demişti. Ancak Bass'ın açıklama yaptığı günün akşamında, Suriye kuzeyinde bulunan Haseke'deki Rümeylan hava üssüne askeri kargo uçakları indi. Askeri kargolar bu uçaklardan ABD helikopterlerince alınarak farklı bölgelere taşındı. Büyükelçi Bass'ın 7 Nisan'da, 'örgüte askeri yardımda bulunmadıkları' açıklamasının hemen ertesi günü de ABD helikopterleri Rümeylan'daki PKK unsurlarına büyük bir askeri sevkiyat yapmıştı.



CANLI TANIKLAR ANLATTI


Sevkiyatta görev alan bir kaynak, ABD güçlerinin 13 Aralık'ta da örgüte yardım ulaştırdığını, son iki haftanın en büyük askeri yardımının ise önceki akşam saatlerinde gerçekleştiğini bildirdi. Buna göre, Rümeylan'a ABD kargo uçaklarını inerken, Erbil'den yola çıkan üstü örtülü onlarca TIR, Irak sınırından geçerek PKK/PYD bölgesine ulaştı. Bölgedeki diğer kaynaklar TIR'ların bir kısmının Kamışlı'dan geçişine tanıklık ettiklerini söyledi. ABD, Haseke'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde Ekim 2015'te, Kobani'nin (Ayn el-Arab) güneyindeki Harab Işk köyüne de geçen mart ayında hava üsleri kurmuştu.







YALANDA ISRAR EDİYORLAR


Rakka ve Musul'da DEAŞ'ın önünü açarak teröristlerin Bab'a gelip Mehmetçiği şehit etmesine göz yuman ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. Erdoğan, ABD'nin DEAŞ ve PYD de dahil olmak üzere terör örgütlerine destek verdiğini söylemişti. Bu çıkış sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “YPG'ye (PYD) asla silah vermedik. Onlara sadece DEAŞ'a karşı taktiksel destek veriyoruz” demişti. Ülkesi açıkça teröristlere yardım eden ABD elçisi John Bass ise gerçeği inkar etme tavrını dün de sürdürdü. ABD Büyükelçiliğince dün yapılan açıklamada, “ABD hükümeti DEAŞ'ı desteklememektedir. ABD hükümeti geçmişte DEAŞ'ı yaratmamış veya desteklememiştir. ABD hükümetinin DEAŞ'a destek verdiği yönündeki iddialar doğru değildir. ABD hükümeti, YPG veya PKK'ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta” ifadeleri kullanıldı.




Çelişkili ifadeleriyle sık sık gündeme gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, skandal bir 'unutkanlığa' imza attı. Toner, bir dönem Türkiye'yi DEAŞ'tan petrol satın almakla suçladığı için geçtiğimiz günlerde Ankara'dan resmen özür dileyen CIA açıklamasını unuttu. Basın toplantısında bu yöndeki bir soru üzerine Toner, 'konuyla ilgili bir bilgiye sahip olmadığını' iddia etti.




#PKK
#John R. Bass
#PYD
#Afrin
7 yıl önce