|

Netanyahu 'yerleşim' kararı için Trump'a yalvardı

Birleşmiş Milletler, Filistin topraklarında hukuksuz bir şekilde yerleşim yerleri inşa ederek işgalci politikalarını sürdüren İsrail'in bu faaliyetlerini 'yasadışı' olarak tanımak için toplandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, önce ABD Başkanı Obama'ya, sonra yeni başkan Trump'a konuyla ilgili talepte bulunarak, "Üstümüzdeki baskıyı azaltın" diye yalvardı.

Yeni Şafak
09:45 - 23/12/2016 الجمعة
Güncelleme: 17:12 - 23/12/2016 الجمعة
Yeni Şafak
1967'den bu yana Filistin topraklarını işgal eden İsrail, bölgeyi Yahudileştirmek için ABD Başkanı Obama ve Trump'tan yardım istedi.
1967'den bu yana Filistin topraklarını işgal eden İsrail, bölgeyi Yahudileştirmek için ABD Başkanı Obama ve Trump'tan yardım istedi.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Filistin'de yıllardır uyguladığı işgal politikasını derhal durdurmasını öngören yasa tasarısını oylamaya hazırlanıyor.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dün yapılacak ve İsrail'in Filistin'deki 'yerleşim birimleri'ni 'illegal' tanıyacak olan oylama, ertelendi.



Ertelenmesini Mısır istedi


Önümüzdeki haftalarda yeniden oylamaya gelecek olan tasarının ertelenme talebinin Mısır'dan gelmesi ise şaşkınlığa neden oldu. Karar tasarısını BMGK'ya taşıyan Mısır, geçtiğimiz günlerde de tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.



Mısır'ın geri adım atması ise ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın darbeci Sisi'yi aramasından sonra gerçekleşti.



Mısır Cumhurbaşkanlığı, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile Sisi arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini açıkladı.



Cumhurbaşkanlık Sözcüsü Alaa Yusuf, iki başkanın Filistin sorununa kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmak için yeni yönetimin sorunun tüm boyutlarını ele almasına fırsat tanınması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.



Taslak metinde İsrail'den işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurması isteniyordu.



Netanyahu hem Obama'ya hem Trump'a yalvardı


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Obama'yı BMGK'da oylamaya sunulacak Yahudi yerleşim birimlerini illegal sayan karar tasarısını veto etmeye çağırdı.



Obama'nın ardından Trump'a da çağrıda bulunan Netanyahu, uluslararası baskının azaltılması için yardım istedi. Netanyahu geçtiğimiz günlerde Trump'ın 'İsrail'in iyi bir dostu olacağını' söylemişti. Netanyahu, şu ifadeleri kullanmıştı: 'Donald Trump'ı tanıyorum. Tavrının, İsrail'e desteğinin açık olduğunu düşünüyorum. Yahudi devletine, Yahudilere karşı sıcak olduğunu biliyorum. Bununla ilgili soru işareti yok'



  • BMGK'nın kararı ne manaya geliyor?
  • Karar tasarısına göre ayrıca, İsrail'in 1967 sınırları üzerinde inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri illegal sayılacak. Karar tasarısının onaylanması durumunda İsrail'den başta Doğu Kudüs'te olmak üzere Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimlerini “hemen" durdurması ve hukuki yükümlülüklerine bağlı kalması talep edilecek. Karar tasarısının onaylanması için BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin tarafından veto edilmemesi ve geçici en az 9 üyenin onayını alması gerekiyor. İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri, Nisan 2014'te Filistin-İsrail barış görüşmelerinin durdurulmasına sebep olan en temel faktörü olarak biliniyor.





İsrail 7 bin konuta hazırlanıyorİsrail'in Mescid-i Aksa planı









#Donald Trump
#Binyamin Netanyahu
#İsrail
#Yerleşim
٪d سنوات قبل