|

Obama'nın Esed planı

İngiliz Times gazetesi'nde, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı Suriye'de uzun soluklu bir kara operasyonuna girişeceğini ileri sürüldü. Gazeteye konuşan Amerikalı Senatör King, 'Irak'a 2 bin asker gönderen Başkan, Suriye'ye de muharip asker göndermeme kararını gözden geçirecek. Mesajı alan Obama planladığından daha ileri gidecek' dedi.

Dış Haberler
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:03 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
Obama'nın Esed planı
Obama'nın Esed planı

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti militanlarına karşı uzun soluklu bir kara harekatı yapacağı iddia edildi. İngiliz Sunday Times gazetesinde iddiayı ileri süren Cumhuriyetçi Senatör Peter King, askeri danışmanların kara ordusuna ihtiyaç olduğunu söylemelerinden sonra Barack Obama'nın muharip asker göndermeme kararını gözden geçirdiğini söyledi.

ABD Başkanı Obama'nın kafasında kurguladığından daha fazla ileri gittiğini söyleyen Senatör King, 'Bu yöndeki askeri mesajın Obama'ya iletildiğini' söyledi. Amerikalı Senatör ayrıca ABD Başkanı'nın Irak'a iki bin asker gönderme kararını da takdirle karşıladığını dile getirdi.

KORKU VERMELİYİZ!

Suriye'ye yönelik kara harekatına CIA ve Amerikan Özel Kuvvetlerinin öncülük edeceğini ileri süren Senatör King, 'IŞİD'e olabildiğince korku vermeliyiz. Bu yüzden kara operasyonunda CIA ajanları ve özel kuvvet komandolarına da ihtiyaç olacaktır' dedi.

Beyaz Saray, geçen hafta 'Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı gerekirse muharip asker gönderilmesini Obama'ya tavsiye edebilirim' diyen ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'i uyararak ABD Başkanı'nın Irak ve Suriye'de muharip kara askeri konuşlandırmayacağını kesin bir dille açıklamıştı. Senatörün Suriyeli 70 bin Kürdün Türkiye'ye sığınmasından sonra bu iddiaları ileri sürmesi dikkat çekti.

Barack Obama, Cumartesi konuşmasında 'Bu mücadelede geniş bir uluslararası koalisyona liderlik edeceğiz. Bu ABD'nin IŞİD ile mücadelesi değil, bu bölge insanlarının, dünyanın IŞİD ile mücadelesidir' dedi.

400 Irak askeri kuşatıldı

IŞİD güçleri, Irak'ta kendilerine operasyon yapan 400 Irak askerini Felluce'de kuşattı. Irak hükümeti kuşatmayı yarmak ve aralarında subayların da olduğu 400 askeri kurtarmak için havadan ve karadan destek gönderdi. Yerel kaynaklar, kuşatmanın Cuma günü akşam saatlerinde yapıldığını açıkladı. Amerikan savaş uçakları ise Musul'da IŞİD hedeflerini bombaladı. Alman Haber Ajansı'na (DPA) konuşan görgü şahitleri, hava saldırılarının Musul'un Sukker, Sıddik, Zuhur ve kent merkezindeki Bab Tub bölgelerini hedef aldığını bildirdi. Görgü tanıkları hava saldırılarının ilk kez kent merkezini hedef aldığını, bombalamaların yapıldığı sivil bölgelerde büyük hasar meydana geldiğini ifade etti. Öte yandan Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Daluiyye nahiyesinde, savaş uçaklarının düzenlediği operasyonlarda, 30 Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanı öldü. Irak'ın batısında yer alan Enbar'ın merkezi Ramadi'de ise ordunun düzenlediği hava saldırısında IŞİD'e mensup 15 kişi öldürüldüğü bildirildi.

İran'dan mücadele şartı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ABD ile birlikte IŞİD'e karşı savaş teklifini bizzat veto ettiğini açıklasa da İran'ın nükleer konuda taviz kopardığı takdirde IŞİD'le mücadeleye katılabileceği ileri sürülüyor. Reuters'te ismi açıklanmayan İranlı üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, ABD ve 5+1 ülkelerinin zenginleştirilmiş uranyum miktarı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaları halinde İran'ın Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadeleye katılabileceği kaydediliyor.

Fransızlar IŞİD'e artık DAİŞ diyecek

IŞİD'in ismini değiştirerek 'İslam Devleti'ni seçmesi tepki topluyor. Fransız hükümeti grubun farklı bir isimle anıldığı bir açıklama yayınladı. Açıklamada 'DAİŞ' sözcüğü kullanıldı. 'Bu bir terörist gruptur devlet değil' diyen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius 'İslam Devleti ifadesini kullanmayı tavsiye etmiyorum, bu ifade İslam, Müslümanlar ve İslamcılar arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor. Araplar örgüte 'DAİŞ' diyorlar ben de onlara 'DAİŞ' katiller diyeceğim' açıklamasını yaptı.

Horasan IŞİD'den daha tehlikeli!

Amerikan basını, daha önce hiç duyulmamış yeni ve tehlikeli bir terör örgütü ismi ortaya attı. New York Times gazetesi, ABD güvenlik ve istihbarat kurumlarındaki kaynaklarına dayandırdığı haberde, 'Horasan' adlı el Kaide bağlantılı örgütün son iki yıl içerisinde Suriye'de faaliyete geçtiğini ve IŞİD'den daha tehlikeli olduğunu iddia etti. Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen El-Kaide militanlarının oluşturduğu söylenen 'Horasan' grubu için 'Diğerlerinden daha fazla, ABD ve yurtdışındaki kurumlarına karşı saldırı planlıyor. Tespiti zor patlayıcılar kullanacaklar' ifadesine yer verildi.


10 yıl önce