|

Obama'nın kendine yardım etmesi gereken üç konu

Ortaköy saldırısı sonrası Türkiye'ye 'isterseniz yardım edebiliriz' çağrısı yapan Obama'nın terörle mücadele karnesi oldukça zayıf. Yönetimde bulunduğu yıllar boyunca DEAŞ, PYD ve FETÖ sınavlarını geçemeyen Obama için bir yardım listesi hazırladık. İşte 'yardım' etmek isteyen Obama'nın izlemesi gereken yol haritası...

Yeni Şafak
14:24 - 2/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 14:26 - 2/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Obama,  20 Ocak'ta Elected President (Seçilmiş Başkan) unvanını Trump'a devredecek.
Obama, 20 Ocak'ta Elected President (Seçilmiş Başkan) unvanını Trump'a devredecek.

ABD Başkanı Barack Obama, 31 Aralık gecesi Ortaköy'de gerçekleştirilen ve 39 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan terörist saldırıyla ilişkin olarak dün bir açıklama yaptırdı. Gece kulübü Reina'da düzenlenen saldırıda, terörist kulübe girerek ateş açmış ve 7 dakika sonra kaçmıştı.



Türkiye'deki saldırı dünya genelinde geniş yankı bulurken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price kısa bir açıklama yaptı. "ABD, İstanbul'daki korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır" ifadelerini paylaşan Price, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi.



Obama direktif verdi

Obama'nın saldırıyı sert bir şekilde kınadığını da açıklayan Price dikkati çeken bir teklifte bulundu. Buna göre Obama'nın Türkiye'nin gerek duyabileceği yardımların karşılanması konusunda direktifler verdiği bildirildi.





Obama'ya 'terör' çağrısı

Obama'nın 'yardım edelim' çağrısı, ABD'nin terörle mücadeledeki tavrını akıllara getirdi. Bilindiği gibi Obama döneminde ABD'nin terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele sergilememesi ve bu örgütlere mühimmat desteği sağlaması en net göstergeler arasında. yenisafak.com olarak Obama'nın 'yardım edelim' teklifine çeşitli açılardan verilebilecek yanıtları sıraladık...



-PKK/PYD

ABD, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yle yakın bir ittifak içinde bulunuyor. Terör örgütü mensuplarını 'cesur Kürt savaşçılar' ifadesiyle tanımlayan ABD, ülke genelinde ve Avrupa'da PYD'nin faaliyetlerde bulunmasına göz yumuyor.


Suriye'de terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarına karşı mücadele eden bir güç olarak PYD'yi destekleyen ABD, 'müttefik' şemsiye altında PYD'yi tutuyor.


Obama döneminde PYD'yle kurulan sıkı bağlar kapsamında üç farklı alanda örgüte destek sağlandı. Türkiye'nin uyarılarına ve PKK-PYD birliğinin kanıtlarla ortada olmasına rağmen ABD'nin söz konusu tutumu değişmedi.


  1. PYD'ye işaret eden ABD Başkanı Barack Obama, "Son bir yılda sahada etkin bir ortağımız olduğunda IŞİD'in geriye itilebileceğini gördük" dedi.

-Hava desteği

DEAŞ'a karşı mücadele ettiği iddiasıyla muhalif birlikleri hedef alan PYD, ABD'nin hava desteği ile bölgede ilerleyişini sürdürdü.



-Mühimmat desteği

ABD, PYD'nin Türkiye ve muhalif birliklere karşı kullanabileceği mühimmatları yoğun bir şekilde bölgeye göndermeye devam ediyor.



-Meşrulaştırma desteği

Uluslararası alanda PYD'yi meşru biz zemine oturtmaya çalışan ABD yönetimi, söylemler birliği ile PYD'i savunuyor.



FOTOĞRAF: PYD'li teröristler, işgal etmeye kalkıştıkları bölgelerdeki tepe noktalara ve binalara kendi paçavralarının yanı sıra ABD bayrağı dikiyor.









-DEAŞ

Terör örgütü DEAŞ da PYD gibi Obama yönetimi döneminde ortaya çıkan bir diğer terör örgütü olarak biliniyor. Ortadoğu'da terörist faaliyetler bulunarak ilerleyişini sürdüren ve daha sonra Türkiye ve Avrupa'da alçak saldırılar düzenleyen DEAŞ'a karşı ABD'nin tutumu yıllar boyunca tartışılır oldu.


Terörle mücadele DEAŞ'a karşı etkin bir somut adım atamayan ABD, kendi öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon güçlerinde de bekleneni veremedi. Türkiye'nin aralarında bulunduğu koalisyon güçleri, ABD'nin etkin bir performansına tanıklık edemedi. Suriye'de DEAŞ, ABD'nin göz yummasıyla ilerleyişini sürdürdü.


'DEAŞ'ı Obama kurdu'

Obama yönetiminin DEAŞ'la ilişkisi uzun bir dönem açığa vurulamazken, ABD Başkanı olan Donald Trump'ın adaylığı sırasında sarf ettiği sözler mevcut tabloyu gözler önüne serdi. Trump, "DEAŞ'ı Obama kurdu, hilekar Hillary de buna yardımcı oldu" dedi.


Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, yazılı bir açıklama ile Türkiye'deki yayın organlarında yer alan "ABD, DEAŞ'a destek veriyor" iddialarını reddetti.


FOTOĞRAF: Koalisyon güçleri, hava kuvvetleri aracılığıyla Suriye ve Irak'taki terör unsurlarıyla mücadeleyi amaçlıyordu.




-FETÖ

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in Pensilvanya'daki yaşantısının sürdüğü bugünlerden yıllar öncesine dayanan bir FETÖ-ABD ittifakı varlığını koruyor. Türkiye'nin 15 Temmuz öncesindeki girişimlerine karşı FETÖ'yle mücadele aşamasında herhangi bir adım atmayan ABD, kanlı darbe girişimin ardından da hiçbir tutum sergilemiyor. FETÖ'yi iade etmemek adına türlü yollar arayan ve hukuki kanılara rağmen süreci yavaşlatan ABD, FETÖ elebaşını ülkesinde ağırlamaya devam ediyor.


ABD'deki FETÖ'cüler için de hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Terör örgütüyle bağlantısı kanıtlanan ve Türkiye'nin bilgilendirme yaptığı firari suçluların ABD mercilerince korunduğu görülüyor.


ABD'den PKK'ya 'FETÖ' sözü

Jandarma Genel Komutanlığı'nın TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'na gönderdiği rapor, FETÖ'cü hainlerin DEAŞ ve PKK ile nasıl işbirliği yaptığını gözler önüne serdi. 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde PKK telsizlerinden 'Askerlere karşı eylem yapmayın' talimatı ve PKK'nın sözde yöneticilerinin "ABD bize söz verdi, sonbaharda Erdoğan devrilecek. Direnirse FETÖ, PKK ve sol örgütler Gezi'den daha büyük bir ayaklanma çıkaracak" dedikleri bilgilerine ulaşıldı.


FOTOĞRAF: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, '15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'de Amerikan karşıtlığının yükselişe geçmesinin sebebini bilmediği' yönündeki görüşünü her platformda yineliyor.


#Barack Obama
#ABD
#Terör
7 yıl önce