|

Paris yine çok iştahlı

Paris''teki IŞİD konferansından ortak savaş kararı çıktı. Toplantı sürerken, Fransız savaş uçakları Irak üzerinde keşif uçuşlarına başladı. Bu durum 2011''de Kaddafi''ye operasyon görüşmeleri sürerken Paris''in savaşta söz sahibi olmak için Libya''yı havadan vurmasını akıllara getirdi.

Çetiner Çetin
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:32 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Paris yine çok iştahlı
Paris yine çok iştahlı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik Paris''teki konferanstan ortak savaş kararı çıktı. Alınacak küresel tedbirleri gözden geçirmek amacıyla Fransa''nın ev sahipliğinde düzenlenen ''Irak''ta Barış ve Güvenlik Konferansı''nın sonuç bildirisinde, Irak''taki yeni hükümete askeri destek dahil gereken yardımın yapılacağı kaydedildi. Konferans sürerken, Fransa ordusu Irak hava sahası üzerinde keşif uçuşlarına başladı. Konferans öncesi değerlendirmelerde bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransız jetlerinin Irak semalarında keşif uçuşlarına başladığını duyurdu.

PARİS YİNE ROL ÇALIYOR!

Fransa''nın ev sahipliğinde yapılan toplantının başladığı saatlerde Fransa IŞİD''in kontrolündeki bölgelerde havadan keşif çalışmalarını başlattığını duyurdu. 2001''de Libya''ya yönelik operasyonun NATO nezdindeki ülkeler tarafından tartışıldığı saatlerde Fransa savaşta söz sahibi olabilmek için hiç zaman kaybetmeden Libya''yı havadan vurmuştu. Fransa''nın bu tavrı şaşkınlıkla karşılanırken, IŞİD meselesinde de benzer bir yaklaşım sergilenmesi dikkat çekiyor.

ABU DABİ''DEN HAVALANDILAR

Fabius ayrıca, ilk Fransız jetinin bugün Abu Dabi''deki Fransız Üssü''nden Irak''ta keşif misyonunu yerine getirmek üzere havalandığını ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da gazetecilere ve sivillere saldırı düzenleyen IŞİD tehdidinin küresel bir hal aldığını, dolayısıyla cevabın da küresel seviyede olması gerektiğini iddia etti.

İNSANLIĞA DAİR BÜYÜK LAFLAR!

Fransa''nın ev sahipliğinde yapılan toplantının sonuç bildirisinde, IŞİD''in yalnızca Irak için değil tüm bir uluslararası toplum için tehdit olduğu belirtilirken, sivillere yönelik saldırıların insanlığa yapıldığının altı çizildi. Bildiride, bu suçların cezasız kalmayacağı ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yürütülen soruşturmalara destek olunacağı kaydedildi. IŞİD''in Irak''taki varlığına ivedilikle son verilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, BM''nin 2170 sayılı kararı kapsamınca, IŞİD''e karşı savaşılacağı ve kaynaklarının kurutulacağı vurgulanırken, BM kararının doğru uygulanıp uygulanmadığının takip edileceği kaydedildi.

Türkiye konferansta, IŞİD tehdidinin yeni olmadığını ve ortadan kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek Irak''taki yeni hükümetin herkesi kucaklaması gerektiğinin altını çizdi. İnsani yardım desteğini de yineledi.

Bir konferans da Bahreyn''de

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ''Ne İslam''ı temsil eden ne de devlet olan IŞİD''in yok edilmesi gerekir. Örgüt, Irak ve Suriye ile komşu ülkelerin yanısıra bütün ülkeleri ilgilendiren bir tehdit. Bu tehditle mücadele herkesi kapsıyor. Mücadele uzun soluklu olacak'' dedi. Fabius, ''Terörist grupların finansmanı kesmek ve birçok ülkeden savaşçı akışını engellemek gerekiyor. Bu kapsamda Bahreyn''de IŞİD''in mali kaynaklarının kurutulması içini ilerleyen günlerde uluslararası bir konferans düzenlenecek'' diye konuştu. Irak Dışişleri Bakanı Caferi ise ''Askeri, siyasi alanda ve insani yardım noktasında herkes harekete geçmeli. Irak''ın bütünlüğünün sağlanması için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var'' ifadesini kullandı.


10 yıl önce