|

Suriye’de ateşkes başladı

Suriye’de yaklaşık 6 yıldır devam eden savaşı bitirecek adım, Ankara-Moskova uzlaşmasıyla geldi. Ülkede bugün itibariyle ateşkes ilan edildi. Süreci işleten iki garantör ülke, Türkiye ile Rusya arasında ‘kırmızı hat’ kuruldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/12/2016 Cuma
Güncelleme: 04:03 - 30/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

6 yıla yakın süredir iç savaşın sürdüğü Suriye'de silahların susması yolunda ilk ciddi adım atıldı. Türkiye'nin çabalarıyla Rusya ile varılan mutabakatın ardından ülke genelinde ateşkes bugün itibariyle resmen başladı. Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de çatışan taraflar arasında ülke genelinde 30 Aralık saat 00.00'dan itibaren ateşkese gidilmesi hususunda mutabakata varıldığını duyurdu. Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüldüğünü hatırlatan Türk Dışişleri, bu çabalar sonucunda Suriye'de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ilan edilen ateşkesin memnuniyetle karşılandığını bildirdi.



ANKARA-MOSKOVA GARANTÖR


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların bu mutabakatın dışında olduğunu vurgulayan Türk Dışişleri, düzenlemeye Türkiye ve Rusya'nın 'garantör' sıfatıyla destek verdiği belirtti. Tarafların, düzenlemeyle hava saldırıları dahil silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt ettiğinin altının çizen Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şunlara dikkat çekti:






TAKİP BİRLİKTE YAPILACAK


“Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup, bunun takibini de birlikte yapacaklardır. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.”






NİHAİ KARAR ASTANA'DA


“Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BMGK kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana'da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde biraraya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir.” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, gelişmeyi sosyal medya hesabından, “Suriye'de çatışan taraflar arasında ülke genelinde ateşkese gidilmesi yönündeki mutabakatı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesiyle yorumladı.






ABD VE İRAN: MEMNUN OLDUK


Öte yandan İran ve ABD'den ateşkese ilişkin açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner ise “Şiddeti sona erdiren yeni ve yapıcı siyasi müzakerelere zemin hazırlayan tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz.” açıklamasını yaptı.



Esed adam topluyor


#Suriye
#Kırmızı hat
#Dışişleri Bakanlığı
7 yıl önce