|

Tereddüdüm kalmadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Büyükelçi Karlov’un öldürülmesinin, Rusya-Türkiye ilişkilerine suikast olduğunu söyledi. Putin, “Rus uçağının düşürülmesinden sonra emri verenlerin amacının Rus-Türk ilişkilerini bozma yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Artık buna iknâ olmaya başladım” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:50 - 24/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında Türkiye-Rusya ilişkileri, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi ve Suriye'deki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.Putin, Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi ile ilgili olarak, “Ankara büyükelçimizin öldürülmesini Rusya'ya ve Rus-Türk ilişkilerine yönelik bir suikast girişimi olduğunu düşünüyorum” dedi.



FİKRİM DEĞİŞTİ


Geçen yıl kasım ayında uçak hadisesinde, iki ülke ilişkilerine zarar vermek isteyen insanlar tarafından Rus uçağının düşürüldüğü yönündeki teze şüpheyle yaklaştığını belirten Putin, “Ancak şimdi büyükelçinin bir polis tarafından öldürülmesinden sonra fikrimi değiştirmeye başladım. Türkiye'de adalet ve güvenlik güçlerine sızılması oldukça derin bir konu. Kimseyi bir şeyle suçlamak istemem ama bunun yaşandığını görüyoruz” diye konuştu.



İLİŞKİLERİMİZE ZARAR VEREMEZ


Rusya Devlet Başkanı, “Bu, Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesine engel olmayacak. Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinin anlamını ve öneminin farkındayız ve geliştirmek için çalışacağız. İlişkilerimizin normalleşmesinin ardından son yılda orta yol bulmaya başladık. Bunun gelecekte de devam etmesini umut ediyorum” şeklinde konuştu.



ÜÇ ÜLKE OLMASAYDI SONUÇ ALAMAZDIK


Halep'ten sivillerin tahliyesi ile ilgili olarak bir soruyu da cevaplayan Putin, “Halep konusunda Türkiye yönetimi, Türkiye Cumhurbaşkanı, İran Cumhurbaşkanı ve İran yönetimi, elbette bizim de aktif katılımımız olmadan sonuç alınamazdı” dedi.


Halep'teki sorunun çözümünde bu üçlü formatın çok önemli rol oynadığına dikkati çeken Putin, “Halep'ten yüz binden fazla kişi tahliye edildi. Bugün için bu modern dünyanın en büyük uluslararası insani faaliyeti” diye konuştu.






ABD İLE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ


Bu üçlü formatın gerekli olduğunu ve geliştirmeye devam edeceklerini ifade eden Putin, bu hususta ABD ve diğer bölge ülkeleri ile de birlikte çalışmaya hazır olduklarını aktardı. Putin, “Halep'ten sonraki adım tüm Suriye'yi kapsayacak ateşkes ve sonrasında siyasi çözüm müzakerelerine başlanması olmalı. Görüşmeler Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenebilir. Bu görüşmeye Türkiye hazır, İran hazır, Esed hazır, Nazarbayev görüşme ortamını hazırlama hususunda hazır” dedi.



ABD'YLE YAPICI İŞBİRLİĞİ


Putin, Rusya'nın ABD seçimlerini etkilediği iddialarına yönelik bir soruya, “Kaybeden taraf suçluyu ülke dışında değil, kendinde aramalı” yanıtını verdi.



ABD'de Demokratların başarısızlıklarından başkalarını sorumlu tutma çabası içinde olduğunu savunan Putin, “Cumhuriyetçilerin bir kısmının bana sempati duyduğu söyleniyor. Bu ABD halkının bir bölümüyle nasıl bir dünyanın kurulması gerektiği ve güvenlik endişeleri gibi konularda ortak bakış açımız olduğu anlamına gelir. Bu da dünyanın iki güçlü ülkesi arasında iş birliği oluşturmak için iyi bir altyapı sağlar” ifadesini kullandı. Putin, ABD'de başkan seçilen Donald Trump ve Beyaz Saray'daki yeni yönetim ile iki ülkenin ve halklarının yararına yapıcı bir iş birliği kurmak istediklerini vurguladı.



Daha güçlüyüz


Rusya'nın potansiyel tüm tehdit kaynaklarından daha güçlü olduğunu belirten Putin, “Rusya, ABD'nin nükleer silah alanında oluşturduğu tehditlere cevap vermek durumunda ancak bunu yaparken tarafı olduğumuz anlaşmalara bağlı kalıyoruz. Silahlanma yarışı için tüm kaynaklarımızı harcamayacağız. Rusya, deniz, hava ve karadaki nükleer güç potansiyelini artırdı, bunları uluslararası taahhütlere uygun yapıyoruz” dedi.


#Vladimir Putin
#Rus uçağı
#Andrey Karlov
7 yıl önce