|

Terör devleti İsrail Gazze Şeridi'nde hastaneyi vurdu: En az 500 kişi hayatını kaybetti

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir hastaneye saldırdığını ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırıya ilişkin açıklamada bulunan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Elimizde tüm detaylar yok" ifadelerini kullanırken; İngiliz Sky News ise hastanenin meşru hedef olduğunu ima edip, "Son günlerde bir sığınağa dönüştü" ifadelerini kullandı. Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı üç gün yas ilan etti.

Semih Bozkuş
20:29 - 17/10/2023 Salı
Güncelleme: 11:00 - 18/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail, Gazze'de hastane vurdu.
İsrail, Gazze'de hastane vurdu.

İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında hastaneyi hedef aldı.

Abluka altındaki Gazze’de bulunan bir hastaneye İsrail savaş uçakları tarafından bombalandığı belirtilerek, en az 500 kişinin öldüğü ve çok sayıda yaralı olduğu aktarıldı.

Saldırı sonucu çok sayıda yaralı, Gazze kentindeki Şifa hastanesine kaldırıldı.


Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi Başkanı Salam Marouf yaptığı açıklamada, saldırılarda evleri yıkılan Filistinlilerin hastaneye sığındıklarını belirterek, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin bulunduğu sırada İsrail savaş uçaklarının hastaneyi vurduğunu ifade etti.




Marouf, İsrail’in savaş suçu işlediğini belirterek, “Saldırı nedeniyle Şifa Tıp Kompleksi’ne onlarca ölü ve yaralı getirildi” dedi.

Yetkililer, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu açıkladı.

Sky News'ten skandal savunma

Öte yandan İsrail'in katliamlarına karşı bugüne kadar üç maymunu oynayan Batı medyası ise hastane katliamına ilişkin skandal bir savunmada bulundu.

İngiltere merkezli haber platformu Sky News, hastane katliamını duyurduğu haberinde 'İsrail' kelimesini kullanmayıp işgalcileri aklamaya çalıştı. Sunuculardan biri, hastanenin meşru hedef olduğunu ima edip, "Son günlerde bir sığınağa dönüştü" ifadelerini kullandı.



İsrailli Bakan'dan alçak sözler

Hastane katliamına ilişkin bir skandal açıklama da İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'den geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Gvir, Hamas'ın elindeki rehineleri vermediği sürece saldırıların süreceğini ifade etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise hastane katliamına ilişkin açıklamada bulunarak, "Elimizde tüm detaylar yok" ifadelerini kullandı.

Filistin'de üç gün yas ilan edildi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı üç gün yas ilan etti.

İnsanlık dışı saldırıya Türkiye'den ve dünyadan tepkiler

İsrail'in katliamı sonrası ise başta Türkiye'den olmak üzere tüm dünyadan tepkiler çığ gibi gelmeye başladı.



İşte saldırı sonrası Türkiye'den ve dünyadan insanlık dışı saldırıya tepkiler ve açıklamalar:
01.53 (18 Ekim):
BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için yarın acil toplanacak.
01.42 (18 Ekim):
İspanya, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı ve "katliam" olarak nitelendirdi.
01.41 (18 Ekim):
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya tepki göstererek, hiçbir şeyin bir hastaneye yapılan saldırıyı ve sivilleri hedef almayı haklı çıkaramayacağını belirtti. ​​​​​​​
00.37 (18 Ekim):
Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.
23.25:
İran, İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü İsrail saldırısının ardından yarın bir günlük ulusal yas ilan etti.
23.24:
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı.
23.23:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsrail'in Gazze'deki hastaneye düzenlediği saldırıyı şiddetle lanetledi.
23.19:
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki hastane saldırısının faillerinin hesap vermesi gerektiğini bildirdi.
23.16:
Cezayir, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısının "kasıtlı" olduğunu belirterek kınadı.
23.12:
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını "katliam" olarak niteledi ve bunun "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.
23.11:
Suudi Arabistan'dan alçak saldırıya ilişkin, "İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması 'uluslararası hukukun açık ihlalidir'" açıklaması yapıldı.
23.05:
Fransız siyasetçiler, İsrail’in Gazze’de yüzlerce sivilin öldüğü bir hastaneyi bombalamasına ve Fransız hükümetinin buna sessiz kalmasına sert tepki gösterdi.
23.02:
Ürdün'de, ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılması beklenen dörtlü zirve için Amman'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı sonrasında Ramallah'a dönme kararı aldığı belirtildi.
22.59:
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "Artık herkes insan hakları için bu katliama sesini çıkarmalıdır." ifadesini kullandı.
22.57:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısına ilişkin, "Bu saldırı, 21. yüzyılda uygarlığın geldiği nokta açısından utanç vericidir. Görevi insanları yaşatmak olan sağlık çalışanlarını öldürmek insanlığa, vicdana savaş açmaktır." ifadesini kullandı.
22.52:
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İsral'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "Dünya kamuoyunu, masum Filistin halkına yönelik katliama dönüşen İsrail saldırıları karşısında sessiz kalmamaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.
22.50:
Katar, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam" olarak nitelendirdi.
22.49:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Gazze'nin El Zeytun Mahallesi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasıyla ilgili, "Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.
22.48:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "İsrail'in sivillere yönelik vicdanları kanatan, insanlık dışı ve hukuk tanımaz saldırılarını şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.
22.47:
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısının, insanlık için büyük bir trajedi olduğunu belirterek, "Ateşe benzin döken açıklamalar yapanların ve İsrail'i koşulsuz destekleyenlerin bu yaşananlar sonrasında konumlarını gözden geçirmelerini bekliyoruz." ifadesini kullandı.
22.46:
Aralarında 134 Türk akademisyenin bulunduğu "Gazze için son çağrı. Tüm Uluslararası Kamuoyu Vicdanına Acil ve Açık Davet" başlığıyla açıklama yapıldı. Türk akademisyenler, tüm ulusal ve uluslararası akademik camiayı, aydınları, medyayı ve sanatçıları İsrail'e güçlü bir tepki verme çağrısında bulundu.
22.45:
BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, "Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor." açıklamasında bulundu.
22.44:
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.
22.42:
Pakistan, İsrail'i şiddetle kınayarak, sivillerin bulunduğu bir hastaneye saldırmanın "insanlık dışı ve savunulamaz olduğunu" bildirdi.
22.41:
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi’ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlediği saldırıyı kınayarak, “Savaşlarla ilgili kurallar vardır ve hastaneyi vurmak kabul edilemez” dedi.
22.39:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail'in hastane saldırısına ilişkin, "İsrail'in, içerisinde masumların, çocukların, kadınların, hastaların bulunduğu Gazze’deki el-Ehli Babtist Hastanesi’ni bombalaması insanlık tarihine kara leke olarak geçti." ifadesini kullandı.
22.37:
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "Bu ancak ve ancak bir terör stratejisidir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya kamuoyunu bir an önce en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Netanyahu terörünü durdurmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
22.35:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı kınadı.
22.32:
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısını ilişkin, "Savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail'in bu saldırganlığı karşısında bütün dünya sesini yükseltmeli, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kuruluşlar bu vahşete 'dur' demelidir." ifadelerini kullandı.
22.31:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İsrail’in Gazze'deki bir hastaneyi hedef alarak yüzlerce masum insanın ölmesine ve yaralanmasına sebep olmasının hiçbir haklılığının olamayacağını bildirdi.
22.30:
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, "El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almak ‘acımasız bir suçtur’ ve tüm sınırları aşan bu suçu kınıyoruz." açıklamasında bulundu.
22.29:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dünyanın artık sessiz kalamayacağını belirterek, uluslararası kamuoyunun bu saldırılara en ağır tepkiyi göstermesi ve harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.
22.28:
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "İnsanlık suçlarını ve savaş suçlarını işleyen İsrailliler Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalıdır." ifadelerini kullandı.
22.26:
TBMM Genel Kurulu'nda, 6 siyasi parti ortak bildiri yayımlayarak, İsrail'in Gazze'de ki hastaneyi bombalamasına tepki gösterdi. Meclis ortak bildirisinde yaşanan vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarına çağrıda bulunuldu.
22.25:
UNICEF, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, acil ateşkes çağrısında bulundu.
22.24:
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti.
22.23:
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı.
22.20:
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uluslararası hukuk kurallarını bütün dünyanın gözleri önünde ihlal eden İsrail'in açıkça savaş suçu işlediğini bildirdi.
22.19:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin, "Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum." ifadesini kullandı.
22.14:
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Hasta ve yaşlılara yönelik şiddet durmalıdır. Gazze'nin bombalanması durdurulmalıdır. Dünya uyanmalı ve akan kana bir son vermelidir." dedi.
22.13:
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İsrail’in hastane bombalayarak çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden sivil insanları katletmesini şiddetle lanetliyorum" dedi.
22.09:
Katar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdi.
22.08:
İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.
22.06:
Dışişleri Bakanlığı, Gazze’de bir hastaneyi hedef alan ve yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kınadı.
22.01:
Ürdün'den alçak saldırıya ilişkin, "Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını şiddetle kınıyor, Filistin halkı için uluslararası koruma sağlanmasını ve savaşın derhal sona ermesini istiyoruz." açıklaması yapıldı.
22.00:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Gazze’nin kuzeyindeki El Ahli Arap Hastanesi’ne düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dedi.
21.53:
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İsrail, tüm dünyanın gözleri önünde gaddarca insanlığı vurmaya devam ediyor. Sivil yerleşim yerlerini hedef almaya aralıksız devam eden vahşi Siyonizm, Gazze’de bir hastaneye düzenlediği saldırıda yüzlerce masum insanı katletti. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz." ifadeleriyle saldırıya tepki gösterdi.
21.52:
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.
21.51:
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli grupların elindeki "İsrailli esirler bırakılmadığı sürece bölgeye yardım yerine yüzlerce ton patlayıcı girmesi gerektiğini" yazdı.
21.48:
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor." açıklamasında bulundu.
21.43:
Mısır, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı.
21.42:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işgalci İsrail'in Gazze'de hastaneyi hedef alan saldırısına sert tepki gösterdi. "İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir." diyen Erdoğan, "Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.
21.40:
Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı.



#Gazze Şeridi
#İsrail
#Hastaneye Saldırı
#El-Mamedani Hastanesi
#Hastane Katliamı
#Gazze
#el-Ehli Baptist Hastanesi
7 ay önce