|

Trump: NATO köhnedi

Beyaz Saray’a yerleşmek için gün sayan Donald Trump, NATO’yu ve AB’yi yerden yere vurdu. NATO’yu modası geçmiş ve köhne diye niteleyen Trump, AB'yi “Almanya’nın aparatı” olmakla suçladı. Brexit’e tam destek veren Trump, İngiltere’ye serbest ticaret anlaşması önerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 03:03 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Alman ve İngiliz basınına konuşan Donald Trump, NATO'nun sorunları olduğunu ve terörizme karşı bir şey yapmadığı için köhnediğini kaydetti. ABD başkanlık koltuğuna oturmak için gün sayan Trump, Bild gazetesine verdiği röportajda, “Doğu Avrupalıların Putin ve Rusya korkusunu anlıyor musunuz” şeklindeki soruya, “Elbette, biliyorum. Neler yaşandığını anlıyorum. Uzun zamandan beri şunu söylüyorum: NATO'nun sorunları var. NATO eskidi çünkü birincisi, bildiğiniz gibi yıllar öncesinden tasarlanmış. İkincisi, ülkeler ödemeleri gerektiği parayı ödemiyorlar. NATO'nun eskidiğini söylediğimde baskı altında kaldım. Terörizme karşı bir şey yapmadığı için de eskidi” cevabını verdi.



AB ALMAN HEGEMONYASINDA


Donald Trump, İngiliz The Times gazetesine de Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacı politikasını eleştirerek, “Merkel sığınmacıları ülkesine alarak feci bir hata yaptı” dedi. Trump röportajında Merkel'e “büyük saygı duyduğunu” söyledi ancak Merkel'in 1 milyondan fazla sığınmacıyı Almanya topraklarına kabul etmesini eleştirdi. Trump, “Bence Merkel tüm bu sığınmacıları ülkesine alarak feci bir hata yaptı. Kimse bu insanların nereden geldiğini dahi bilmiyor. Yani bence Merkel feci bir hata yaptı, kötü bir karar aldı.” dedi. Trump ayrıca, “AB, zaten Almanya'nın aparatı oldu” yorumunda bulundu.



İNGİLTERE'YE TAM DESTEK


Trump'ın New York'taki çalışma ofisinde gerçekleşen röportaja İngiltere'nin Eski Adalet Bakanı Michael Gove da katıldı. Brexit kampanyasının öncülerinden olan Gove'un İngiltere'nin ABD ile serbest ticaret anlaşması konusunda ilk sırada yer alıp almayacağını sorması üzerine Trump, “Bence harikasınız, son derece iyi gidiyorsunuz.” cevabını verdi. Trump göreve gelmesinin ardından ABD ve İngiltere arasında hızlı bir şekilde karşılıklı serbest ticaret anlaşmasının sağlanacağına işaret etti.



CIA başkanı: Lafına dikkat et!




CIA Başkanı John Brennan, 20 Ocak'ta ABD Başkanlığını devralacak Donald Trump'ın Rusya'nın kapasitesi ve dünyadaki eylemlerini tam olarak anlayamadığını savundu. Brennan, FOX habere yaptığı açıklamada, Trump'ın başkanlık koltuğuna oturduğunda doğaçlama konuşurken ağzından çıkan lafa dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek ”Hazırlıksız yapılan konuşmalar ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet eden birşey değil” ifadelerini kullandı. Trump'ın Rusya'nın agresif tutumuna karşı ABD'nin uyguladığı yaptırımların kıymetini bilmediğini kaydeden Brennan, “Rusya'nın kapasitesi ve dünyadaki eylemlerini Trump'ın tam olarak anladığını sanmıyorum” diye konuştu. Donald Trump'ın Rusya'yı aklama konusunda da son derece dikkatli olması gerektiğini savunan Brennan, yaptırımların kaldırılmasının sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.




#Donald Trump
#NATO
7 yıl önce