|

Trump’a derin operasyon

ABD derin güçleri, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump’ın Rusya politikasını kapana alacak operasyon yürütüyor. Rusya’nın elinde Trump’ın özel hayatı ve mali durumu hakkında cinsel içerikli kaset ve belgeler olduğu iddialarını içeren bir rapor sızdırıldı. Eski bir İngiliz istihbaratçısına hazırlatılan rapor Rusya’nın Trump’ı esir aldığını savunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/01/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:27 - 12/01/2017 Perşembe
Yeni Şafak

Başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump'ın Rusya politikasını rehin alacak istihbarat operasyonları peş peşe geliyor. Rusya'nın elinde Trump'ın özel hayatı ve mali durumu hakkında cinsel içerikli kaset, tape ve belgeler olduğu iddialarını içeren bir rapor sızdırıldı. Eski bir İngiliz istihbaratçısına hazırlatılan rapor Rusya'nın kaset, tape ve belgeler ile Trump'ı esir aldığını savunuyor. Raporu FBI'a teslim eden kişi olarak da Cumhuriyetçi Parti'den Arizona Senatörü John McCain'in ismi geçiyor.



SESSİZ KALDILAR


Amerikalı yetkililer raporda yer alan iddiaların doğruluğunu teyit etmezken CIA ve FBI, bu konuda açıklama yapmayı reddetti. İddialara sert tepki gösteren Trump da rapor ve haberlerde yer alan bilgilerin asılsız olduğunu ve Rusya'nın hiçbir zaman kendisine şantaj yapmadığını kaydetti.



NAZİ BENZETMESİ


Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Trump, “Sahte haberler. Tamamıyla siyasi bir cadı avı.” ifadelerini kullandı. “Beni bir kez daha vurdunuz” diye yazan Trump, “Nazi Almanyası'nda mı yaşıyoruz” diye sordu. İstihbarat kurumlarını hedef alan Trump, BuzzFeed ve CNN aracılığıyla yayınlanan “sahte haberlere asla izin vermemeleri gerekirdi” açıklamasında bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da “Bu, ikili ilişkilere zarar vermeye yönelik bir girişim ve cadı avının devamı” ifadelerini kullandı.







KÜLLİYEN YALAN


Ellerinde, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın itibarına zarar verecek bilgiler bulundurmadıklarını belirten Peskov, Rus istihbaratçıların Trump'ın aleyhinde kullanılabilecek bilgiler topladığının iddia edildiği dosyalara yer veren haberleri ise 'sahte' olarak niteledi. Peskov, söz konusu haberler hakkında İngilizce'de 'ucuz kurgu' anlamına gelen 'pulp fiction' ifadesini de kullandı.



SADECE APTALLAR


Rusya'yla iyi ilişkileri savunan Trump "Rusya'yla iyi ilişkilere sahip olmak kötü değil iyi bir şey. Sadece 'aptal' insanlar ya da budalalar bunun kötü olabileceğini düşünür” demişti.



Hasta insanların uydurması


Kasetler yoluyla esir alındığına dair iddialara sert çıkan Trump, "Bunlar hasta insanların uydurması" dedi. Trump iddialar için ABD'deki istihbarat örgütlerini suçladı.



ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Rusya'nın özel hayatı ve mali durumu hakkında hassas bilgilere sahip olduğuna ilişkin iddiaları Amerikan istihbarat birimlerinin sızdırmış olabileceğini söyledi. Trump, başkan seçildikten sonra New York'ta düzenlediği ilk basın toplantısında, Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği, özel hayatı ve mali durumu hakkında hassas bilgilere sahip olduğu iddiaları ve şirketlerinin geleceğine ilişkin soruları yanıtladı. Söz konusu iddiaları “uydurma haber” ve “düşmanca” olarak değerlendiren, hasta insanlarca uydurulduğunu ifade eden Trump, “Bu saçmalık belki de kim bilir istihbarat birimleri tarafından sızdırıldı, eğer öyleyse kendilerine muazzam bir leke sürecekler.” dedi. Trump Rusya ile hiçbir anlaşmasının ya da bağının olmadığını, iyi geçinip geçinemeyeceğini bilmediğini ancak iyi ilişkiler kurmayı deneyeceği belirtti.



DEAŞ'I ŞİMDİKİ YÖNETİM KURDU


DEAŞ'ı şimdiki ABD yönetiminin yarattığını vurgulayan Trump, Rusya'nın DEAŞ ile mücadelede ABD'ye yardımcı olacağını söyledi. Trump, “Hacklenme konusunun arkasında Rusya olduğunu düşünüyorum. Ama başka kişiler ve ülkelerin de hackleme eylemlerinde olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.



Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız


Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson, "Suriye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız" dedi. ABD Senatosu'nda konuşan Tillerson "Türkiye bizim çok eski bir NATO müttefikimizdir. Bölgede ABD'nin eksikliğinde kaygılandı ve yüzünü Rusya'ya döndü. Rusya'nın kalıcı bir müttefik olmadığını açıkça göstermek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Tillerson, ABD'nin bölgede tekrar söz sahibi olabilmesi için “müttefikleriyle ve dostlarıyla” tekrar çalışması gerektiğini söyledi.





#Donald Trump
#BuzzFeed
7 yıl önce