|

Trump'tan 'Meksika duvarı'na onay

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini öngören başkanlık kararını imzaladı.

Yeni Şafak
21:53 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 23:52 - 25/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Beyaz Saray, yeni Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örülmesini öngören emri imzaladığını açıkladı. Seçim döneminde, Meksika'dan gelen kaçak göçmenleri önlemek için birçok kez sınıra duvar öreceğini kaydeden Trump'ın vaadi, başkanlık görevini devraldıktan 5 gün sonra gerçekleşti.



ABD-Meksika sınırına örülecek duvarla yasa dışı göçmenlerin, insan kaçakçılığının ve uyuşturucu ticaretinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydeden Trump, "Amerika, bugünden itibaren sınırlarının kontrolünü geri alıyor." ifadelerini kullandı.



'Parasını Meksika'dan tahsil edecek'


Yaklaşık 3 bin 200 kilometre uzunluğunda olması öngörülen duvarın inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirdi.




"Müslümanları, ABD'ye almayalım" demişti


Seçim kampanyası döneminde "Müslümanların ABD'ye alınmaması" önerisini yapan ve sonraki açıklamalarında bununla "daha sıkı güvenli prosedürlerini kastettiğini" söyleyen Trump'ın, imzalayacağı kararnameyle birçok ülkeden gelen göçmenlerin birkaç aylığına ülkeye girişini yasaklayacağı öne sürüldü.



Bazı medya kuruluşlarında "4 ay" olarak belirtilen sürenin ne kadar olacağının, söz konusu kararnamenin açıklanmasıyla netleşmesi bekleniyor.



Meksika'nın tepkisi merak ediliyor


Meksika Dışişleri Bakanı Luis Vedegaray'ın bugün Washington'u ziyaret etmesi bekleniyor. Washington Post gazetesi ve CNN televizyonu Trump'ın bugün Ulusal Güvenlik Dairesi ve göçle mücadele yetkilileriyle görüşme planladığını bildiriyor.



Meksika ise Trump döneminin başlamasıyla birlikte iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girileceğini açıklamıştı. Devlet Başkanı Pena Nieto salı günü yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin ABD'ye bağımlılığının azaltılmak istediklerini ve Brezilya ile Arjantin gibi Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerin yeniden yapılandırılacağını kaydetmişti. 31 Ocak'ta Trump ve Nierto'nun bir araya gelmesi bekleniyor.


Trump 'Meksika duvarı'nı ve mültecilere yasağı onaylayabilir

#ABD
#Trump
#Meksika
#Duvar
7 yıl önce