|

4 yıl sonra herkesin elinde tablet olacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, gazetecilere FATİH projesini anlattı. Dinçer, “Her yıl 5. ve 9. sınıflara tablet bilgisayar vereceğiz ve 4 yıl sonra herkesin elinde tablet olacak. Proje tamamlandığında yani 5 yıl sonra basılmış malzemeyi dağıtmamıza gerek kalmayacak” şeklinde konuştu

Kazım Canlan
00:00 - 16/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 16/02/2012 Perşembe
Yeni Şafak
4 yıl sonra herkesin elinde tablet olacak
4 yıl sonra herkesin elinde tablet olacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kurmaylarıyla birlikte gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle biraraya geldi. Dinçer, Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (F@TİH) Projesi'ne ilişkin akılda kalan soruları cevaplandırdı. Hiçbir şekilde projeden geriye dönüş olmayacağını söyleyen Dinçer, “FATİH projesinin karşılığını alacağımızı düşünmeseydik yola çıkmazdık” dedi. Bütün öğrencilere tabletlerin dağıtılmasıyla kitaplara da ihtiyaç kalmayacağını vurgulayan Bakan Dinçer, “Kademeli bir süreç işleyecek. Proje tamamlandığında yani 5-6 yıl sonra basılmış bir malzemeyi dağıtmamıza gerek kalmayacak. Her yıl 5. ve 9. sınıf öğrencilerine tablet bilgisayar vererek 4 yıl sonra herkesin elinde bir tablet olacak. Tüm okullara 17 milyon akıllı tahta, tablet ise 11 milyon öğrenciye dağıtılacak” diye konuştu.

OYUN OYNANABİLECEK

Tablet bilgisayarlarla çocukların evde de internete girebilmelerini amaçladıklarını anlatan Dinçer, “Çocuk evde de ders çalışırken kullanabilecek tableti. Tanımlanmamış yerlerde çalışmayacak. Çocukların tablet bilgisayarla bazı oyunları da oynayabilmeleri için zemin hazırladık” dedi. Eğitim fakültelerine FATİH Projesi ile ilgili olarak ders konulup konulmayacağı sorusunu ise Bakan Dinçer, şöyle yanıtladı:

TİTANİC ÖRNEK ALINDI

“Seri üretim yapıldıktan sonra bu tahtaları MEB bütçesinden eğitim fakültelerinin sınıflarına da döşemek istiyorum. Bu bize çok büyük bir maliyet oluşturmayacak. Türkiye'de yaklaşık 84 civarında eğitim fakültesi var. Bunları eğitim fakültelerine hediye etmek istiyorum. Ayrıca FATİH projesini yurt dışına da ihraç edeceğiz.' Titanic filminde dünyada ilk kez uygulanan Ad-hoc yönetimi denilen yatay yönetim biçiminin FATİH projesinde de esas alındığını ifade eden Bakan Dinçer, “Yazılım işini TÜBİTAK yaptı. Oluşturulan senaryolar 5 ayaklı projenin iskeletini oluşturdu” dedi.


Pedagojik çalışma yapılacak

Çocukların bilgisayarla bağlılığının azaltılmaya çalışıldığı bir dönemde projenin bunun tam aksini sağlayıp öğrencileri daha da asosyal yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Dinçer, çocukların tabletleri kullanmalarıyla ne gibi pedagojik durumlarla karşılaştıklarına yönelik değerlendirme yapılması gerektiğini, bununla ilgili bir çalışma yürüteceklerini de söyledi. Bakan Dinçer Tablet bilgisayarların çocukların yazı yazma kabiliyetini etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili olarak da “Tabletleri 5. Sınıftan itibaren dağıtacağız. Öğrenci ilk dört sene yazma kabiliyetini zaten geliştirecek. Kaldı ki tahtalara da elle yazı yazabilecek. Şekiller çizebilecek. İster elini isterse kalemini akıllı tahta ve tabletlerde kullanabilecek” dedi.




12 yıl önce