|

800 bin kişiye okutan kredi

YURTKUR, öğrencilere yeni yıl müjdesi verdi. Borçlandırmayı yeniden düzenleyen YURTKUR, bundan sonra öğrenciye normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde ödeme imkanı getidi. Öğrenim kredisinden toplam 800 bin kişi yararlanıyor.

Aa
00:00 - 1/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 31/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
800 bin kişiye  okutan kredi
800 bin kişiye okutan kredi

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürü Hasan Albayrak, 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da yapılan düzenlemeyle öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Yeni düzenlemeden 800 bin kişinin faydalandığını belirten Albayrak, 'Öğrenci bundan sonra borcunu, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde YURTKUR'a ödeyecek' dedi.

MAAŞLAR YÜKSEK DEĞİL

Hasan Albayrak, 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' hakkında açıklamalarda bulundu. Kanunda yapılan düzenlemeyle öğrencilerin kuruma olan borçlarına yeni düzenleme getirildiğini anımsatan Albayrak, bundan sonra öğrencinin borcunu öğretim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde YURTKUR'a ödeyeceğini belirtti. Öğrencilerin mezun olduktan sonra öğrenim kredisi borçlarını ödemede zorlandıklarını ifade eden Albayrak, 'Maaşlar eskisi gibi yüksek değil. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra işe girince evleniyorlar, öğrenci kredisi borcu öderken çok zorluk çekiyorlar. Bu zorluğu çözmek bizim görevimizdi' diye konuştu. Albayrak, şu anda öğrenim kredisi borcunu ödeyen mevcut öğrencilerin borcunun YURTKUR tarafından otomatik olarak yeniden yapılandırıldığını belirterek, bu öğrencilerin bankaya gittiklerinde ödeyecekleri borcu görebileceklerini söyledi. Albayrak, bu düzenlemenin öğrencilere büyük bir kolaylık getirdiğini vurguladı.

6 SENEDE ÖDEYECEKLER

Ödeme miktarına ilişkin örnek veren Albayrak, 'Örneğin, daha önce 3 aylık 300 TL öderken bundan sonra 3 ayda 150 TL ödeyeceksiniz. 4 yıllık lisans süresince alınan öğrenim kredisinin borcu da 4 yıla yayılacak. Eğer öğrenci 4 yıl okuduktan sonra 2 sene yükseklisans yaparsa kredi borcunu 6 senede ödeyecek' diye konuştu. Albayrak, lisansı bitirip ara vermeden yükseklisansa başlayan öğrencilerin borcunu 6 yılda ödeyeceğini belirterek, lisans eğitiminden sonra ara vererek yüksek lisans yapmaları halinde ise öğrencilerin lisans borcunun TEFE faizi uygulanarak erteleneceğini söyledi.




13 yıl önce