|

Anadolu liselerinde açık kontejan kalmayacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni yerleştirme sistemi sayesinde Anadolu liselerinde kontenjan açığı kalmayacağını söyledi. Gazetelerin eğitim editörleriyle bir araya gelen Bakan Avcı eğitim sistemindeki değişiklikleri anlattı. Avcı, yaklaşık 1,5 milyon aileyi ilgilendiren TEOG'la ilgili tüm merak edilen sorulara da açıklık getirdi.

.
00:00 - 4/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:38 - 4/06/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Anadolu liselerinde açık kontejan kalmayacak
Anadolu liselerinde açık kontejan kalmayacak

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, bu yıl ilk kez uygulanacak yeni sistem sayesinde Anadolu liselerindeki kontenjan açığının kalmayacağını söyledi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Anadolu liselerindeki boş kontenjan açığını kapatacak. Bakan Avcı yeni sistem sayesinde düşük puan alan öğrencilerin bile Anadolu liselerine yerleşme şansı olduğunu belirtti.


İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar:

Tüm okul türlerine yerleştirme işlemleri, 6, 7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanlarıyla öğrencilerin 8'inci sınıfta girmiş oldukları merkezi sınav puanının değerlendirmesi sonucu elde edilen Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile tek seferde ve tek takvimle yapılacak.


Öğrenciler A ve B olmak üzere iki ayrı grupta tercih yapacaklar. A grubunda, farklı okul türleri arasından, okul adına göre 15 tercih yapılacak. B brubunda ise Fen, Sosyal Bilimler, Anadolu İmam Hatip, Anadolu, Meslek ve Teknik Anadolu liseleri şeklinde, sadece okul türüne göre tercih yapılabilecek.


Bu öğretim yılından itibaren Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Anadolu ya da Fen liselerine dönüştürülecek. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm okullar Anadolu lisesi statüsüne dönüştürülecek.


Özel okullar burslu öğrencileri Türkiye çapındaki yüzde 5'lik dilim içerisinden alacak

10 yıl önce