|

Azınlık okullarına misafir öğrenci

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan ama Türk vatandaşı olmayan Ermeni, Rum ve Musevi çocukların eğitimi için harekete geçti. Özel okullar yönetmeliğinde yapılması planlanan değişikliğe göre, bu çocuklar 'misafir öğrenci' olarak azınlık okullarında okuyabilecek

İzmir
00:00 - 29/01/2012 Pazar
Güncelleme: 02:16 - 29/01/2012 Pazar
Yeni Şafak
Azınlık okullarına misafir öğrenci
Azınlık okullarına misafir öğrenci

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Ermeni, Rum ve Musevilerin çocuklarına azınlık okullarının yolu açılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı taslak yönetmeliğe göre, Türkiye'de bulunan her vatandaşın çocuğu, azınlık okullarında okuyabilecek. Mevcut yönetmelikte yer alan “Bu okullarda, yalnız kendi azınlığına mensup TC vatandaşlarının çocukları okuyabilir” hükmünün çıkarılması öngörülüyor. Bu da, herhangi bir azınlığa mensup ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan Ermeni, Rum, Musevi, Süryani gibi çocukların, istedikleri azınlık okulunda 'misafir öğrenci' statüsünde eğitim görebilecekleri anlamına geliyor.

Özel okullara ilişkin mevcut yönetmelik, azınlık okullarından sadece Türk vatandaşı olan azınlıkların çocuklarının yararlanmasına izin veriyordu. Türkiye'de yaşayan ama Türk vatandaşı olmayan çok sayıda Ermeni, Rum ve Musevi kökenli ailenin çocuğu bu okullara kaçak olarak devam ediyordu. Bir süre önce Türkiye'de 70 bin Ermeninin kaçak yaşadığına dikkat çekilmiş ve bu da 'Ermeni çocuklarının eğitim sorunlarına' dikkatleri çekmişti. Bakanlık hazırlanan taslakla birlikte bu konuya kalıcı bir çözüm getirmeyi amaçlıyor.

ÜNİVERSİTEYE 250 SAAT

Sivil toplum kuruluşlarından da alınan görüşler doğrultusunda hazırlanan 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmelik Taslağı' her derecede ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış işleyişiyle ilgili usül ve esasları düzenliyor. MEB'in taslak yönetmeliği dershanelerin uyması gereken kuralları da içeriyor. Buna göre, dershanelerde ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavlarına hazırlık programları 200 ders saatinden, yükseköğretime öğrenci seçme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları 100 ders saatinden az olamayacak. Dershaneler, kayıtlı veya kayıtsız öğrencilere yönelik yaptıkları sınavlar için ücret alamayacak.

SINIFTA EN FAZLA 30 ÖĞRENCİ

Taslak metin, sınıf mevcutlarıyla ilgili düzenlemeleri de öngörüyor. Planlamaya göre, özel okullarda sınıf mevcutları, okul öncesi eğitimde 20, ilköğretimde 30, fen ve sosyal bilimler liselerinde 26, mesleki ve teknik liselerde 24, diğer ortaöğretim kurumlarında 30'dan fazla olmayacak. Bu okullar dışındaki kurumlarda ise sınıf mevcutları 30 öğrenci veya kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

İKİLİ ÖĞRETİM KALDIRILABİLİR

Taslağa göre ayrıca, okullarda normal öğretim yapılacak ve öğretim seviyesine göre resmi dengi okullardaki ders saati süresi uygulanması esas olacak. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde farklı uygulamalar da yapılabilecek. Okullarda ikili öğretim yapılamayacak.


Kilise bodrumlarında kaçak eğitime son

Türkiye'de yaşayan ancak Türk vatandaşı olmayan Rum, Ermeni, Musevi ya da Süryani çocukları, hazırlanan yeni düzenlemeyle birlikte yakında azınlık okullarına kayıt yaptırabilecek. Şimdiye dek yasaların mağduriyetini yaşayan bu çocuklar, bazı kiliselerin bodrum katlarına açılan sınıflarda 'kaçak öğrenim' görüyordu.


12 yıl önce