|

Çizmeye kadar arama

Kopya skandalı nedeniyle ertelenen lise ve önlisans mezunlarının gireceği KPSS, saçlardan çizmelere kadar yüksek güvenlikli önlem altında gerçekleştirildi. ÖSYM'nin ilçe yerine 'cami yanı' yazdığı giriş kartları nedeniyle ise 100 aday sınava giremedi.

HABER MERKEZİ / ANKARA - ANKARA (CİHAN)
00:00 - 29/11/2010 Monday
Güncelleme: 00:48 - 29/11/2010 Monday
Yeni Şafak
Çizmeye kadar arama
Çizmeye kadar arama

Kopya skandalının ardından ertelenen lise mezunları ve önlisans adaylarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dün yapıldı. Sınavın yapıldığı okullarda geniş güvenlik önlemleri alındı. Sınav başlamadan önce Emniyet görevlileri tarafından kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak binalara alınan adaylara, sınav süresince yeni belirlenen kurallar uygulandı. ÖSYM tarafından bütün adaylar için kalem, silgi, şekerleme ve peçete temin edilirken, sınava kalem, silgi ve kalemtıraş alınmadı. Adayların üzerlerinde bulunan metal para ve cep telefonları da sınav merkezlerine alınmadı. Adaylar üzerinde çıkan metal para ve cep telefonlarını üzerlerine isim yazarak emniyet görevlilerine teslim etti.

KALEM, SİLGİ, ŞEKER ÖSYM'DEN

Temmuz ayında yapılan KPSS'de kopya iddiaları nedeniyle ertelenen KPSS Ortaöğretim Sınavı, Türkiye'de ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 153 merkezde saat 09.30'da başladı ve 120 dakika sürdü. Sınava yaklaşık 2 milyon lise mezunu katıldı. Sınav salonlarına saat 08.30'da alınmaya başlayanan adaylar, üst aramasından geçirildi.

Kopya girişimlerinin önüne geçmek için ÖSYM tarafından adaylara, kalem, silgi, şeker dağıtıldı. Salon girişlerinde kapılarda yapılan aramalarda ise anahtar, toka, sigara, cep telefonu, saat, yüzük, kalem ve silgi gibi eşyalara izin verilmedi. 120 dakika süren sınav için sınav salonlarına, ÖSYM amblemi bulunan duvar saatleri asıldı.


Ehliyetleri geçersiz saydılar

* İstanbul Pendik Faruk Demirbağ İlköğretim Okulu'na KPSS için gelen 15 aday, ehliyetlerini göstererek sınava girmek istedi. Görevliler, kendilerine ulaşan sınav yönetmeliğinde adayların sadece nüfus cüzdanı ya da pasaportla sınava gireceğinin belirtildiğini ifade ederek adayları okula almadı.

* İstanbul Zeytinburnu'ndaki bir ilköğretim okulunda Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) yanlışlıkla sürücü belgesiyle alınan aday salondan dışarı çıkarılmak istenince olay çıkardı. Soru kitapçığıyla dışarı çıkan bu kişinin soruları çaldığını sanan vatandaşlar arasında kargaşa çıktı. Büyümeden bastırılan olaylar sonucunda 1'i gözetmen 4 kişi gözaltına alındı.

* Gümüşhane'de kimlik kontrolleri sırasında, Yahya D'nin, Nedim G'nin yerine sınava girdiği belirlendi. Sınav görevlilerinin durumu güvenlik güçlerine bildirmesi üzerine Yahya D. ve bu sırada fakülte bahçesinde bekleyen Nedim G. yakalandı.


ÖSYM'den 100 adaya adres şoku

ÖSYM ertelenen önlisans KPSS için adaylara gönderdiği giriş kartlarının bazılarının üzerine sınav yeri olarak 'ilçe' yerine 'cami yanı' yazınca yaklaşık 100 aday sınava giremedi. ÖSYM, önlisans KPSS için adaylara gönderdiği giriş kartlarının bazılarının sınav adresi kısmında "Fatih İ.O.O. 6. Durak Cami Yanı Çarşı Mah." yazdı. Adresi araştıran adayların bir kısmı Sincan Fatih İlköğretim Okulu'na, bir kısmı Keçiören Fatih İlköğretim Okulu'na, bir kısmı da Yenimahalle Fatih İlköğretim Okulu'na gitti. Yenimahalle'deki okulan giden adaylar sınava girdi, Keçiören ve Sincan'daki okullara giden adaylar ise burada bir süre bekledi. Ancak sınavlarının bekledikleri okulda olmadığını öğrenen memur adayları, 155 Polis İmdat'ı arayarak sınava girecekleri okulun Yenimahalle'deki Fatih İ.O.O olduğunu öğrendi. Ancak, giriş saatini geçiren adayların çoğu sınava giremedi. Adaylar, sınava giremeyenlere yeni bir hak tanınmasını istedi.


Yoğun güvenlik önlemli 2. sınav

Adayların sınav salonuna girişi sırasında küpelerden çizmelerin çıkarılmasına kadar alınan yoğun güvenlik önlemleri, adaylar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Adaylar sınav salonuna alınmasına izin verilmeyen cüzdan, çanta, saat, cep telefonu, araç anahtarı, toplu taşımada kullanılan kentkart, kalem, silgi ve diğer malzemelerini ya tanıdıklarına ya da dışarıda bekleyenlere teslim etmek zorunda kaldı.


1 LİRAYA EMANETÇİ

Sivas'ta bir lisenin bahçesinde çay satışı yapılan tezgahta, adayların malzemeleri 1 lira karşılığında emanete alındı. Kız Meslek Lisesi'nin bahçesinde tezgahta seyyar olarak çay satışı yapan bazı kişiler, adayların malzemelerini 1 lira karşılığında emanete aldı. Bu kişiler, adayların malzemelerinin teslimi sırasında isimlerini not etti.


40 engelli için 40 özel sınıf

Soruların çalındığı iddiasıyla iptal edilen ve dün tekrar gerçekleştirilen KPSS'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bursa Atatürk Anadolu Lisesi'nde sınava giren 40 engelli için ayrı ayrı 40 sınıf hazırlandı.


Mum ışığında sınav ağlattı

Şırnak'ta ön lisans mezunları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı, (KPSS) sırasında elektrikler kesilince öğrenciler sınavı mumla tamamladı. Bazı adaylar, sınavdan ağlayarak çıktı.

Cumhuriyet ve Dicle Mahallelerinde birçok okulda havanın kararmasının ardından elektrikler kesildi. Sınav yetkilileri sıralara mum bırakarak sınavın tamamlanmasını sağladı.

Mum ışığında sınavlarını tamamlayan adaylar, sınavdan çıktıktan sonra, yaptıkları açıklamada yaklaşık 40 dakika mum ışığında sınav sorularını yanıtlamaya çalıştıklarını, fakat karanlık olması nedeniyle soruları bile doğru düzgün okuyamadıklarını belirtti. Bazı adayların ise ağladığı görüldü.

Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur da Türkiye'de öğrencilerin hayatlarını ciddi anlamda etkileyen bir sınava mumla girilmesinin utanç verici olduğunu söyledi.

İlgili kişilerin bunu hesabını vermesi gerektiğini belirten Uğur, 'Bu bir rezalettir, kepazeliktir. Şırnaklılar bunu yaşamak zorunda değil. Bu halk buna layık değil. İnsanlar kaderlerinin belirleneceği sınavlara mum ışığında giriyorlar' dedi.





13 years ago