|

Derse sütle başladılar

Okul sütü programı kapsamında dün yurt genelinde 32 bin 500 okulda 7 milyon 200 öğrenciye süt dağıtıldı. Bakan Eker, bu proje çerçevesinde 144 milyon süt dağıtılacağını açıkladı. Bazı okullarda çocuklar içtikleri sütlerle mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Aa
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:12 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Derse sütle başladılar
Derse sütle başladılar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dün başlatılan okul sütü programı kapsamında Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda öğrencilere süt dağıttı.

Okuldaki törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bugün Türkiye'de 32 bin 500 okulda 7,2 milyon öğrencinin yeni bir uygulamayla tanıştığını belirterek, okul sütü projesiyle amaçlarının çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Eker, yaklaşık 144 milyon kutu süt dağıtılacağını ve maliyetin 75 milyon lirayı bulacağını ifade ederek, çalışmanın bir amacının da süt üreticilerini ve sanayini desteklemek olduğunu belirtti.Eker, sütün obeziteyle mücadeledeki önemine de işaret ederek, çocuklardan gazlı, renkli boyalı yüksek şeker içeren içecekler yerine süt içmelerini istedi.

İstanbul'daki ilk uygulama ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun katılımıyla Bağcılar Koca Yusuf İlköğretim Okulu'nda başladı. İstanbul Valisi Mutlu,'İstanbul'da toplam 1 milyon 109 bin öğrenciye süt dağıtımına başladık' dedi.

SÜT OKULLARA YETİŞMEDİ

Yurdun dört bir yanında okullarda süt dağıtılırken dün Çanakkale'de süt ihalesini alan firmanın vaktinde sütü teslim edememesinden olayı dağıtılmadığı yine benzer sorunun Erzurum'da da yaşandığı öğrenildi. Öte yandan bazı illerde dağtılan sütlerden öğrencilerin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ayakta yapılan tedavilerinin ardından öğrencilerin evlerine gönderildiği gelen bilgiler arasında.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu'nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, 'Hürriyet İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin zehirlendiği' yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, 'Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu'nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü' dedi.

DAĞITIM DURDURULDU

Yine Sivas'ta çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi, 'Okul Sütü Programı' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle çeşitli hastanelere kaldırıldı. Çocukların rahatsızlanması üzerine Sivas Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü, okullardaki süt dağıtımının durdurulmasını kararlaştırdı. Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, 'Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle' dedi.

Adana'da, 'Okul Sütü Projesi' kapsamında ilköğretim okulunda dağıtılan sütlerden içen bazı öğrenciler fenalaştı. Kırıkkale'de bazı ilköğretim okullarında eğitim gören 36 öğrenci, 'Okul Sütü Programı' kapsamında dağıtılan sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere kaldırıldı.Sakarya Karapürçek'te 38 ilköğretim okulu öğrencisi, sütten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.Edirne Valisi Gökhan Sözer, 'Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz' dedi. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, ilçede sütten zehirlendiği iddia edilen öğrencilerle ilgili şuaçıklamayı yaptı: 'Bize, etkilenen 18 öğrenci intikal etti. Hekim arkadaşlarımız değerlendirmelerini yaptılar, zehirlenme olmadığından evlerine gönderdiler' dedi.


Olayı provoke ettiler

Diyarbakır'da bazı okullarda, devletin dağıttığı sütten çocukların mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurma olayını, bazı çevrelerin provoke etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Zehirlenme olayının yaşandığı Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde terör örgütüne yakın bazı kişilerin 'Çok sayıda durumu ağır öğrenci var, 2 kişi öldü, 3 kişi öldü' şeklinde yalan yanlış bilgileri yaydıkları tespit edildi. Zehirlenme olayının yaşandığı Bağlar ilçesi Hürriyet İlköğretim Okulu'nun önünde görev yapan sivil ekipler, çocuklarının durumunu merak edip okula gelen velilere kapıda, bazı kişilerin yalan bilgiler verildiği tespit edildi. Bunun üzerine takibe başlayan polis, 'Sütten zehirlenen çocuklardan 8 tanesi ölmüş' şeklinde yalan haber yayan bir kişiyi gözaltına alındı. Zanlı, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


Zehirlenme yok hassasiyet var

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okulda dağıtılan sütlerin bazı illerde zehirlenmelere sebep olduğu iddialarını yalanladı. Bakanlar Kurulu toplantısı çıkışında, iddialarla ilgili sorularını cevaplayan Dinçer, tespitlere göre olayın zehirlenme olmadığını, olayın bazı çocukların süte karşı hassasiyetinden kaynaklandığını söyledi. Dinçer, "Bazı çocuklarımız süte karşı hassasiyet taşıyor olabilirler. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgilere göre olay bir zehirlenme vakası değil. Çocuklarımızın bazılarının süt içtikten sonra mide bulantısı şikayeti olunca hastanelerde tetkike alındılar" diye konuştu. Bütün öğretmenlere süt içmek istemeyen ya da süte karşı hassasiyeti olan çocuklara süt içirilmemesi konusunda bir duyuru yaptıklarını ifade eden Dinçer, zehirlendiği iddia edilen çocuklardan kültür alındığını, sütlerin de incelemeye tabi tutulduğunu kaydetti.

TEKNİK VE İDARİ İNCELEME BAŞLATILDI

Sağlık Bakanlığı'ndan da bir açıklama yaparak ortaya çıkan vakaların hafif seyirli olduğunu, izleme ve değerlendirme çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da teknik ve idari inceleme başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, dağıtımdan önce tüm sütlerden numune alındığı ve rahatsızlık görülen okullara ait numunelerin analize gönderildiği de vurgulandı. CHP lediri Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal paylaşım sitesi twitter'dan yaptığı açıklamada 'Bu olayın sorumluları bulunmalı ve hesap sorulmalıdır' dedi.


Gölge düşmesin

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 'Okul Sütü Projesi' kapsamında yaşanan vakaların, besin zehirlenmesi belirtileri olmadığının ortaya çıktığını bildirdi.

Arınç, ilköğretim okullarında başlanan süt dağıtımında bazı zehirlenme vakaları yaşandığına ilişkin haberler geldiğinin belirtilerek, son durumun ne olduğuna ilişkin bilgi istenmesi üzerine, konunun üzücü ancak büyütülecek ve kampanyayı gölgeleyecek noktada olmadığını söyledi.



12 yıl önce