|

Dershanelere kazan kazan formülü

Başbakan Erdoğan'ın "Dershaneler özel okula dönüşecek, YGS kalkacak" açıklamasıyla duyurduğu yeni düzenlemenin detayları belli olmaya başladı. MEB'in üzerinde çalıştığı formüle göre, 'özel okula' dönüşmek isteyen dershanelere bedava arsa verilecek ve işletmeciler vergiden muaf tutulacak. Dershanelerin kazançlı çıkacağı yeni düzenleme ile hükümet de özel okulların sayısı artacağı için kadro bekleyen öğretmenlere yeni istihdam alanı sağlayacak. Ayrıca zorunlu 12 yıl düzenlemesiyle ortaya çıkacak okul/derslik açığı kapatılacak. Aileler de dershane ücretlerinden kurtulacak.

Fazlı Şahan
00:00 - 27/03/2012 Salı
Güncelleme: 03:58 - 27/03/2012 Salı
Yeni Şafak
Dershanelere  kazan kazan  formülü
Dershanelere kazan kazan formülü

Milli Eğitim Bakanlığı'nın üniversiteye giriş sınavını kaldırıp, isteyen dershaneler özel okula dönüştürme projesinde hem eğitim sistemi hem de dershane sahipleri karlı çıkacak. MEB kaynaklarından alınan bilgiye göre özel okula dönüşmek isteyen dershaneler teşvik edilecek. Binası olmayan dershanelere bedava arsa verilecek ve vergiden muaf tutulacak. Binasını özel okula dönüştürecek dershaneler ise hem vergi hem de ucuz kredi gibi teşviklerle desteklenecek. Böylece 4+4+4 düzenlemesiyle ortaya çıkan okul ihtiyacı karşılanırken, üniversite sınavı öğrenciler için maraton olmaktan çıkarılacak.

DERSHANELERE ARSA TEŞVİKİ

MEB, dershanelerin kapatılarak liseye dönüştürülme sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için öncelikle mevzuat çalışmalarına başladı. Bakanlık öncelikle sürecin ana unsur olan dershanelere yönelik düzenlemelere gidecek. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sırasında diğer kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle iş birliğine gidecek. MEB öncelikle alt yapısı eksiksiz olan ve bağımsız binalarda faaliyet gösteren dershanelerin okula dönüştürmesine yönelik girişimde bulunacak, dershane kurucularını geleceğe dönük yatırım planlarını özel okullara yönlendirecek. Binası özel okul için yeterli olmayan ancak liseye dönüşmek isteyen dershanelere Hazine arsaları bedava tahsis edilecek. Dershane işletmecisine vergi muafiyeti gibi teşvikler getirilecek. Binası özel okula dönüşebilecek dershanelere ise düşük faizli kredi gibi destekler sağlanacak.

ÖĞRETMENLERE İSTİHDAM İMKANI

Hem dershane sahiplerinin hem de eğitim sisteminin kazançlı çıkma esasına göre şekillenecek yeni mevzuatla, dershanede görev yapan öğretmenlerin zarar görmemesi için de tedbirler alınacak. Dershanelerin özel liseye dönüşmesiyle kadro bekleyen öğretmenlere istihdam sağlanacak. Özel okula giden öğrenci sayısının artmasıyla doğacak olan öğretmen ihtiyacı da atama bekleyen öğretmenlerden karşılanacak. Atama bekleyen öğretmenlerden yaklaşık 300 binine istihdam sağlanacak.

ÖZEL OKULA BURSLU ÖĞRENCİ

Hükümet, yeni sistem kapsamında Danıştay'ın daha önce iptal ettiği özel okullardan hizmet alımı düzenlemesini hayata geçirecek adımlar atacak. Bu kapsamda, MEB, dershanelerin liseye dönüşmesiyle artacak özel okullara burslu öğrenci gönderecek. Öğrenci başına bursluluk oranı ailenin maddi durumuna göre yüzde 100 ile yüzde 25 arasında değişecek.

DEVLETİN EĞİTİM YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Burs sistemi ve özel okul sayısındaki artışla, devlet okullarında derslik başına düşen öğrenci sayısının azalması da sağlanacak. Böylece devlet okullarında kalitenin yükseltilmesi amaçlanırken, MEB'in üzerindeki eğitim yükü de azalacak. Gelişmiş ülkelerdeki gibi öğretmen maaşlarının ödenmesi, sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi, yatırımların ya da öğrenci ücretlerinin vergiden düşürülmesi gibi uygulamalarda devreye sokulacak. Özel okulların artmasıyla birlikte, arsa, bina, cari, personel gibi eğitim giderleri düşecek devlet rahat bir nefes alacak.

ÖĞRENCİ SADECE OKULA GİDECEK

Yeni sistem dershaneler ve öğretmenler kadar öğrenci ve velileri de olumlu yönde etkileyecek. Okuldan çıkıp dershaneye giden öğrenci, kendisine daha fazla zaman ayıracak. Devlet okullarındaki derslikte öğrenci sayısının azalması, öğrencinin öğretmeni ile birebir eğitiminin de önünü açacak. Veliler de azalan sınav sayısı nedeniyle çocuklarını dershaneye göndermek için bütçe ayırmak zorunda olmayacak.

Dünyada İspanya, Hollanda, Almanya, Norveç, Avustralya, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu bir çok okul özel eğitim kurumlarına öğrenci ücretlerinin karşılanması, öğretmen maaşlarının ödenmesi, vergi muafiyeti, sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi, masraflarının karşılanması, yatırımların ya da öğrenci ücretlerinin vergiden düşürülmesi şeklinde destekler veriliyor.


Özellerin sayısı arttı dershaneler düştü

Türkiye'de özel okulların sayısı, 2003-2004 eğitim ve öğretim yılında bin 679 iken, bu sayı 2011'de 2 bin 700 civarına ulaştı. 4 bin 200 olan dershane sayısının ise SBS'nin kaldırmasından sonra artış göstermemesi dikkat çekti. Özel okullar, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana toplandığı göze çarpıyor. Devlet okullarında bir öğretmene 22,4 öğrenci düşmesine karşın, özel okullarda bir öğretmene 9,2 öğrenci düşüyor. Özel okullarda, 421 bin 665 öğrenci okurken bu öğrenciler için 29 bin 726 derslik bulunuyor. Özel okullarda bir dersliğe 14 öğrenci düşüyor.


Dershaneler kapanınca hormonlu eğitim bitecek

Ankara'da faaliyet gösteren İlkler Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Eren, dershanelerin çocuklara test çözmeye yönlendiren bir kurum ve kuruluşların olduğunu belirterek Başbakan Erdoğan'ın sözlerini desteklediklerini söyledi. Dershanelerin çocukları sosyal ve kültürel etkinlik bakımından yetiştirmediğini belirten Eren, “Okullar eğitim ve öğretim adına üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi halinde dershaneler otomotik olarak kendilerini bitirmiş olur. Çocuk dershaneye ayıracağı zamanı soyyal ve kültürel aktivitelere ayırması lazım. Hiç bir zaman dershaneler okulun verdiği eğitimi vermiyor. Dershaneler öğrencilere deney ve gözlem yaptırma fırsatı vermiyor. Eğitim sistemi iyileştirilerek dershanelerin kaldırılması ile birlikte hormonlu eğitimde son bulmuş oluyor” dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da MEB'in bu konuda yapacağı çalışmayı 'iyi niyetli bir çaba' olarak gördüklerini söyledi. Gündoğdu, sınav odaklı sistemin öğrencileri dershaneye gitmeye zorunlu haline getirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Uzun vadede yapılacak planlamalarla dershanelerden farklı alanlarda yararlanılabilir. Dershane ve özel okullarla ilgili düzenlemelerin yasalaşması beklenen 4+4+4 eğitim sistemi çerçevesinde yeniden değerlendirilmesinde fayda bulunmaktadır."





12 yıl önce