|

Devletten özele öğrenci başı 4 bin TL

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının ardından, hükümetin ikinci adımı 'öğrenci başına devlet desteği' olacak. Özel sektörün eğitime katkısını artırmayı hedefleyen hükümet, öğrenci başı 1300 liradan 4 bin liraya kadar özel okullara doğrudan ödeme yapacak

Kazım Canlan
00:00 - 1/04/2012 Sunday
Güncelleme: 03:56 - 1/04/2012 Sunday
Yeni Şafak
Devletten özele öğrenci başı 4 bin TL
Devletten özele öğrenci başı 4 bin TL

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının ardından, hükümetin ikinci adımı 'özel okullara devlet desteği' olacak. Hükümet bu şekilde özel okulların eğitime verdiği katkıyı daha da artırmayı planlıyor. Özel okullara yönelik teşvik paketine Başbakanlık'ta son aşamaya gelindi. Buna göre hükümet 4+4+4 kademeli eğitim modeliyle birlikte özel okullara öğrenci başına anaokulunda en az 1300, ilköğretim ve lisede ise 1500 ile yaklaşık 4 bin lira arasında değişen doğrudan ödeme yapacak.

MALİYETLERE İNCE HESAP

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2 yıldır yürüttüğü çalışmaya Maliye Bakanlığı'nın da olumlu yaklaşmasıyla projenin önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya geçmesi bekleniyor. Özel okullara devlet desteği için yapılan hazırlığa göre devlet, özel okullara eğitim-öğretim verdikleri öğrenci sayısı kadar ödeme yapacak. Milli Eğitim ve Maliye Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, bir öğrencinin ana sınıfından liseye kadar devlete olan maliyeti tüm giderler göz önüne alınarak hassas bir şekilde hesaplandı. Buna göre, bir öğrencinin devlete yıllık maliyetinin 1500 ile yaklaşık 4 bin lira arasında değiştiği belirlendi. Yeni modelde devlet, öğrencilerin bu maliyetini yüklendiği için özel okullara, okuttukları öğrencilerin maliyeti oranında katkı yapacak. Yapılan çalışmaya göre bu oranlar da öğrenci başına, okul öncesi eğitimde en az 1300 TL, ilköğretim ve lisede ise 1500 ile 4 bin lira arasında ödeme yapmaya hazırlanıyor.

2 MİLYON ÖĞRENCİ ÖZEL OKULA

Teşvik paketiyle birlikte, toplam öğrenci sayısı içindeki payı halen yüzde 3 olan özel okulların, ülke genelinde yaygınlaşması ve devlet üzerindeki ağır eğitim yükünü hafifletmesi hedefleniyor. Bu destekle önümüzdeki yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısında her yıl için yüzde 20 civarında artış beklenmekte. İlk etapta Türkiye'deki 2 bin 750 olan özel okul sayısının 10 binin üzerine, halen 440 binlerde olan öğrenci sayısının da 2 milyona çıkartılması hedefleniyor.


12 years ago