|

İnternette sahte lise diploması satıyorlar

Yüzlerce vatandaş 249 dolara 7 günde Ashwood High School, Belford High School ve Rochville Universitesine Bagh Rochville Lisesi'nden sınavsız sahte diploma ile kandırılarak mağdur oldu. MEB, savcılığa suç duyurusunda bulundu

Yakup Bulut
00:00 - 11/04/2008 Cuma
Güncelleme: 04:06 - 11/04/2008 Cuma
Yeni Şafak
İnternette sahte lise diploması satıyorlar
İnternette sahte lise diploması satıyorlar

Piyasada internet üzerinden verilmiş yüzlerce sahte lise diploması tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) diplomaları iptal ederken, valiliklere yazı yazarak, Ashwood ve Belford High School ve Rochville Üniversitesine Bagh Rochville Lisesi gibi okullar adına ücret karşılığı verilen diplomaların geçersiz olduğunu bu diplomalara denklik verilmemesi gerektiğini duyurdu. Yüzlerce vatandaş 249 ve 239 dolar ödeme yaparak sahte diplomanın sahibi oldu.

SAVCILIĞA BİLDİRİLDİ

MEB konuyla ilgili Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulundu. Diploma vurgunu bazı vatandaşların çeşitli illerde lise diplomaları ile İl Milli Eğitim müdürlüklerine denklik başvusuru yapması ile anlaşıldı. Vatandaşların ibraz ettikleri Belford ve Ashwood Üniversitesine bağlı olduğu üne sürülen Belford High School ve Ashwood High School lise diplomaları MEB tarafından incelemeye alındı.

KİTAP YOK SINAV YOK

İnceleme sonucunda, adı geçen okulların internet adreslerinde “7 gün içerisinde 249 ve 239 dolara diploma verildiği” duyurusu tespit edildi. Bu parayı ödeyen 1000'e yakın vatandaşa derslere gitmeden sadece online olarak diploma verildiği tespit edildi. Kandırılan vatandaşlar herhangi bir sınava da girmezken, ders kitabı almalarına gerek olmadığı duyuruldu. Sahte diploma ile vatandaşların kandırılması özellikle doğu ve güneydoğu illerinde olurken, özellikle Gaziantep'ten çok sayıda şikayet geldiği belirtildi.

TALİM TERBİYE İPTAL ETTİ

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkan vekili Merdan Tufan 4 Nisan'da valiliklere yazdığı yazıda “Rochville Üniversitesine bağlı 'Rochville Lisesi' adlı bir okuldan, derslere ve sınavlara katılmadan belirli bir ücret kaşığında lise diploması alındığı ve bu diplomaların denkliği için yapılan başvuruların kabul edilmemesi gerektiği” belirtildi. Yazıda şöyle denildi: “Yine internet ortamında yapılan araştırmalar Ashwood ve Belford Üniversitelerine bağlı liselerden (Ashwood ve Belford High School) alınan lise diplomalarının da aynı nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Bu tür diplomalarla yapılan denklik başvurularının kabul edilmemesi ve denkliklerinin yapılmaması, düzenlenmiş olan denklik belgeleri varsa bunların da iptali gerekmektedir.”



16 yıl önce