|

'Kara kıta'ya bilgi harekatı

Ensar Vakfı, dünyanın en fakir kıtası olan Afrika'ya, beslenme ve konaklama kadar asli ihtiyaç konumunda olan eğitim alanında da yardım elini uzatma kararı aldı. Vakıf, kıtada bir milyon adet Kuran-ı Kerim, kalem ve kitap dağıtacak.

Serkan Nergis
00:00 - 31/08/2008 dimanche
Güncelleme: 02:02 - 31/08/2008 dimanche
Yeni Şafak
'Kara kıta'ya  bilgi harekatı
'Kara kıta'ya bilgi harekatı

Afrika 1960 yılından bu yana dünyanın en fakir kıtası olma özelliğini sürdürüyor. Dünyanın her yerinden bu kıtaya yapılan yardımlar genellikle gıda, giyim ve tıbbi malzeme yardımı ile sınırlı kalıyor. Bunların Afrikalıların siyasi, ekonomik ve toplumsal manada yetinmelerine bir katkı sağlamayacağını düşünen Ensar Vakfı, gıda ve giyim kadar asli ihtiyaç konumunda olan eğitim alanında da kıtaya yardım elini uzatma kararı aldı. Afrika'da 1 milyon Kuran-ı Kerim, 1 milyon defter ve 1 milyon kalemden oluşan eğitim seti dağıtmayı amaçlayan vakıf, 5 ülkeye de okul yapacak. Afrika'ya yaptıkları ziyaretler sırasında çocukların çok zor şartlarda okuduklarını gözlemleyen vakıf yöneticileri eğitimi, Afrika için su, hava ve gıda gibi asli ihtiyaçlar arasında görüyor. Sudan ve Darfur'a yapılan ziyaretler sırasında mülteci kamplarında yaşayan insanların vakıf yöneticilerinden eğitimlerine devam edebilmek için 'Kuran-ı Kerim' talebinde bulunmaları, ihtiyacı daha açık bir şekilde ortaya çıkardı.

KURAN-I KERİM DERS KİTABI

Güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak kamplarda yaşayan Müslümanların imkânları elverdiğince eğitim hayatını devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Ensar Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman, pek çok Afrika ülkesinde Kur'an-ı Kerim'in alfabe ya da elifba olarak kullanıldığını ifade etti. Şişman, Afrikalı Müslümanlar için Kur'an-ı Kerim'in okunan ve amel edilen bir kitap olmanın ötesinde, aynı zamanda okuma-yazma öğrenmek ve eğitimi sürdürmek için kullanılan bir ders kitabı olduğunu ifade etti. Kur'an-ı Kerim'in hem tabi olunan kitap hem de eğitimin başlangıç kitabı olduğunu dile getiren Şişman sözlerine şöyle devam etti: 'Biz vakıf olarak böyle bir ihtiyaca bizzat şahit olduk ve kardeşlerimizin de talebine binaen Kur'an-ı Kerim temin etme projesinin hazırlıklarına başladık. Bu nedenle Kur'an-ı Kerim ulaştırmayı eğitim için öncelikli bir proje olarak görüyoruz. Amacımız, ideolojik kaygılarla herhangi bir öğretiyi kabul ettirmek değil, İslam'ın temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasına katkıda bulunmaktır' dedi.


Tahta levhalarda eğitim

Ensar Vakfı Genel Başkanı Ahmet Şişman yeterince Kur'an-ı Kerim ve okul araç gereci olmadığı için tahta levhalar üzerinde okuma yazma öğrenmeye çalıştıklarını belirtti.


5 ülkeye 5 okul

Kur'an dağıtımı projesi için öncelikli olarak Sudan, Etiyopya, Tanzanya, Mali ve Nijer'i tespit ettiklerini dile getiren Şişman sözlerine şöyle devam etti: 'Bu beş ülkenin seçiminde temel etken nüfuslarının çoğunluğunu Müslümanların oluşturması ve bu ülkelerden gelen talepler oldu. Bu ülkelerdeki ihtiyaçları tespit ettikten sonra, Kur'an-ı Kerim'i ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilmek için bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve resmi kuruluşlarla irtibata geçtik. Kur'an-ı Kerim'ler ilgili ya da en yakın ülkelerde basılarak bu kuruluşlar vasıtasıyla dağıtılacaktır. Önce Kur'an dağıtımı ile başlayacak olan projemiz daha sonra yerel dillerdeki tercümelerle devam edecektir.'

Kuran-ı Kerim dağıtımının eğitim projesinin ilk ayağını oluşturduğunu sözlerine ekleyen Ahmet Şişman, ikinci aşamada Etiyopya'dan başlayarak 5 ülkeye okul yapılacağını söyledi. Lise düzeyinde yapılacak okulların ücretsiz olacağını belirten Şişman, yapılacak okullar hakkında şunları söyledi: 'Etiyopya'da Müslüman gençlerin dini eğitim alabilecek okulları yok. Öğlene kadar zorunlu derslerin görüldüğü okullara gidiyorlar, daha sonra da derme çatma yerlerde bir hoca etrafında din eğitimi almaya çalışıyorlar. Ancak bu medrese tarzı okullarda resmi değil, herhangi bir denkliği yok. Bu okullarda okuyan öğrenciler üniversitelere gidemiyorlar. Bizim yapacağımız okullar tabiiki bütün sorunu çözebilecek durumda olmayacak. Bizim asıl hedefimiz bu okulların örnek teşkil etmesi. Afrika çok fakir bir kıta olmasına rağmen eğitim ücretli. Barakalarda yapılan eğitimde bile günlük 1 dolar ücret ödeniyor. Okullarımız ücretsiz olacak ve zorunlu derslere ağırlık verirken öğrenciler dini bilgilerini muhafaza edecek konumda olacak. Etiyopya'da yapacağımız okul pilot okul durumunda olacak. Eğer bu projede başarılı olursak diğer ülkelerde de hemen girişimlere başlayacağız”


Destek için hesap numaraları

Vakıf Bank

Beyazıt Şubesi


00158007289927653 YTL

00158048000740037 USD

00158048000740038 EUR


Bank Asya

Fatih Şubesi


22-1214167-4 YTL

22-1214167-5 USD

22-1214167-6 EUR


Türkiye Finans

Yavuzselim Şub.


591889-1 YTL

591889-101 USD

591889-102 EUR




il y a 16 ans