|

Kırtasiyede sağlığa dikkat

Aa
00:00 - 1/09/2007 Saturday
Güncelleme: 03:07 - 1/09/2007 Saturday
Yeni Şafak
Kırtasiyede sağlığa dikkat
Kırtasiyede sağlığa dikkat

Yeni öğretim yılında da alınacak kırtasiye malzemelerinin sağlık sorunlarına yol açmaması için dikkatli davranmak gerekiyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, kokulu kalem, silgi, yapıştırıcı, resim boyaları ve beyaz tahta kalemlerinin tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Akdur, "Kokulu kırtasiye malzemelerindeki kokuları bize ulaştıran çözücüler sağlığa zararlı. Bu nedenle kesinlikle kokulu kalem ve silgi alınmamalı" dedi.

TSE VE CE BELGESİNE BAKIN

Akdur, kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE ve CE damgalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirtiyor.

Organik çözücü içeren yapıştırıcılar konusunda da aileleri uyaran Akdur, sağlığa zararlı ve alışkanlık yapan "xylol, toluol, hexol ve tiner gibi organik çözücüleri (solvent bazlı)" içinde barındıran yapıştırıcılar alınmaması gerektiğini söyledi. Akdur, bu yapıştırıcıların yerine suda çözünen maddelerden yapılan yapıştırıcıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve "Yapıştırıcı alırken üzerinde 'su bazlı olduğuna' dair bilgiye bakmak gerekir" dedi.

RESİM BOYALARI

Resim boyaları ve renkli kalemlerin üretiminde kullanılan "azo boyalarının" da kanserojen olduğunun altını çizen Akdur, "Bu nedenle anneler babalar, çocuklarına resim boyaları ve kalemleri alırken üzerinde 'azo boyası' içermediğine ilişkin bilgi ve not olup olmadığına dikkat etmeliler" dedi. Akdur, içinde çözücü olarak etilasetat ve ksilen (xylene) bulunan beyaz tahta kalemlerinin kullanılmasının öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini de söyledi.




17 years ago