|

Maratonda ter döktüler

Üniversite sınavının ilk basamağı yapıldı. 1 milyon 837 bin öğrencinin yarıştığı sınav merkezleri dışında sınava 2 bin 822 mahkum aday da katıldı. Sınav nedeniyle yaşananlar ise kimilerini yasa boğdu kimilerinin yüzünü güldürdü.

Fazlı Şahan
00:00 - 2/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:38 - 2/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Maratonda ter döktüler
Maratonda ter döktüler

Türkiye'de 160 sınav merkezi ve 98 bin 693 sınav salonunda gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) dün saat 10'da başlayıp 12.40'da sona erdi. Adaylara tanınan 160 dakikada Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden toplam 160 soru yöneltildi. 1 milyon 837 bin öğrencinin yarıştığı sınav merkezleri dışında sınava 2 bin 822 mahkum aday da katıldı. Öğrenciler sıkı bir güvenlikten geçirilerek sınava alındı. Bu sene geçmiş senelerin aksine adayların parmaklarındaki alyanslar çıkarılmadı. ÖSYM, güvenlik önlemleri çerçevesinde, bine yakın sınav salonunda, sınavı kamera ile kayıt altına aldı. Ayrıca, sınav evraklarının yetişmemesi durumu da göz önüne alınarak, Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'da özel helikopterler hazır bekletildi.

AİLELER DIŞARIDA TER DÖKTÜ

Üniversite adayları sınav salonlarında ter dökerken aileler ise okul bahçelerinde dualarla bekledi. Sınavın bitimiyle birlikte ise öğrencilerin birçoğu okul önlerinde bekleyen ailelerine sarılarak sınavı değerlendirdi. Öğrencilerden bazıları soruların zorluğundan, bazıları ise zamanın yetersizliğinden şikayet etti. Sınavı iyi geçen öğrenciler, mutluluklarını aileleriyle paylaşırken, sınavının iyi geçmediğini söyleyerek ağlayan öğrencileri yine aileleri teselli etti. Öte yandan sınav yapılan okullara yakın caddelerde, klakson ve korna sesleri yasaklanırken vatandaşlar da sınavın huzurunu bozacak davranışlardan kaçındı. Başkentte 284 öğrencinin sabah sınava gireceği yere geldiğinde kimliğini kaybettiği veya unuttuğu anlaşıldı. Bunun üzerine öğrencilere hizmet vermek üzere açık tutulan nüfus müdürlüklerince bu öğrencilere ivedilikle nüfus cüzdanı veya nüfus kayıt örneği düzenlenerek sınava girmeleri sağlandı.Çanakkale'de ise 30 kişi polis tarafından aynı gerekçeyle sınava yetiştirildi.

YARALANDI YİNE DE GİRDİ

Konya'da Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) yetişmeye çalışan kız öğrencinin içinde bulunduğu kamyonetin başka bir araca çarparak şarampole devrilmesi sonucu 5 kişi yaralandı. Hafif yaralanan kız öğrenciyi polis ekipleri YGS'ye gireceği okula yetiştirdi.

Öte yandan Merve Bertiz (18), YGS'ye gireceği okula gitmek için hazırlandığı sırada Fatih Mahallesi'ndeki evlerinin merdiveninden düştü. Hayati tehlikesi bulunan Bertiz sınava giremedi. Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Yerleşkesi'ndeki prefabriklerde sınava giren öğrencilerden Tuğba Değer, bitime 40 dakika kala rahatsızlandı. 112 Acil Sağlık ekipleri ilk müdahaleyi salonda yaptı ve genç kız ardından hastaneye kaldırıldı.

VALİ BABALIK YAPTI

Van'daki depremin ardından Çorum'a yerleşen ve iş dolayısıyla babası Van'da olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) adayı Şirvan Şen'i sınava gireceği okula Vali Nurullah Çakır götürdü. Van'da ise sınava prefabrik okullarda giren adaylar deprem nedeniyle eğitime ara verildiği için sınava iyi hazırlanamamaktan yakındı.


SINAVA GiDERKEN KAZA YAPTI

Amasya'da, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giderken gazeteci Ferhat Lap'a (35) çarpan 19 yaşındaki sürücü, polis gözetiminde sınava girdi. YGS'ye girmek için otomobil ile Amasya Anadolu Lisesi'ne giden Serhat Kayım (19), bir haberi takip etmek için Nergiz Mahallesi'nde kaldırımda yürüyen Ferhat Lap'a çarptı. Ağır yaralanan Lap hastaneye kaldırıldı. Kazadan sonra sürücü, savcının özel izniyle polis gözetiminde YGS'ye girdi.


HAKKARİ'DEN SEVİNÇLİ DÖNDÜ

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan Sedat Toygar kendisinin şifresini bilen bir arkadaşının sınav yeri tercihini değiştirmesi nedeniyle Hakkari'de sınava girdi. Hakkari'ye babasıyla gelen Toygar sınavının güzel geçtiğini söyleyerek mutlu bir şekilde ayrıldı.


31 YILDIR GİRİYOR

50 yaşında olan ve üç üniversite bitiren sözleşmeli öğretmen Adem Topçuoğlu yine sınava girdi. Guinnesse kitabına girmeyi hedeflediğini söyleyen Topcuoğlu, "Kambersiz düğün bensiz sınav olmaz" diye konuştu.


Sedyeyle geldi soruları çözdü

Konya'da geçirdiği kaza sonucu sağ ayağı ve sol el bileğinde kırıklar bulunan öğrenci, bu sabah tedavi gördüğü hastaneden ambulansla YGS'ye gireceği okula getirildi. Cemil Keleşoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Demir (19), Pazartesi günü, merkez Selçuklu ilçesi Mevlana Caddesi'nde kullandığı motosikletiyle Muhittin Özbaş idaresindeki otomobile çarptı. Kazada, motosikletin devrilmesi sonucu yerde sürüklenen ve yaralanan Demir, Konya Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Sağ ayağı ile sol el bileğinde kırıklar oluşan Demir, bugün tedavi gördüğü hastaneden sağlık memurlarının da hazır bulunduğu ambulansla sedye üzerinde YGS'ye katılmak için Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'na getirildi.


Hasta kız salondan çıkarıldı

İzmir'de diyabet hastası olan 19 yaşındaki Rüya Çıralı, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) için gittiği okulda, insülin pompalama cihazı sebebiyle salondan çıkarıldı. Babasıyla birlikte karakola giderek şikayette bulunan Rüya Çıralı, kendisi gibi şeker hastalarına yardımcı olmak için endokrin hemşiresi olmak istediği için sınava girmek istediğini söyledi.



12 yıl önce