|

Öğrenciye af Meclis'ten geçti

'Tarihin en büyük öğrenci affı' olarak bilinen yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kapsamlı 'Torba Yasa' paketinin 7. bölümü, okulla ilişiği kesilmiş her öğrenciye umut olmuş durumda. Artık herkes okuluna yeniden dönebilir!

Tbmm Bürosu
00:00 - 12/02/2011 Saturday
Güncelleme: 00:27 - 12/02/2011 Saturday
Yeni Şafak
Öğrenciye af Meclis'ten geçti
Öğrenciye af Meclis'ten geçti

Cumhuriyet tarihinin en büyük öğrenci affı olarak kabul edilen yasa Meclis'te kabul edildi. 'Torba Yasa' olarak bilinen tasarının 7. bölümünde yer alan öğrenci affı ile yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen öğrencilere okula dönüş yolu açıldı. Genel Kurul'da kabul edilen maddeye göre; yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda, intibak, ön lisans, lisans tamamlama ve lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvurabilecek. Böylece düzenlemeden yararlanacak olanlar 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine devam edebilecek. Kabul edilen af yasasından 800 binin üzerinde öğrencinin faydalanabileceği belirtiliyor.

ASKERLİĞİ GELENE TECİL

Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri de tecil edilmiş sayılacak. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihte askerliğini yapmakta olanlar ise terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları durumunda söz konusu haklardan faydalanabilecek. Yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra bu işlemleri iptal edilenler de aftan yararlanacak.

ASKERİ OKULLARI DA KAPSIYOR

Kabul edilen yasanın kapsama alanına askeri okullara bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi ve bunlara bağlı yüksek öğrenim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler de giriyor. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi gibi kurumlarda eğitim görürken ilişiği kesilmiş olanlar, başvuruları doğrultusunda Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) uygun gördüğü eğitim kurumlarına intibak ettirilecek.

'TERÖR SUÇU' KAPSAM DIŞINDA

Yükseköğretim kurumlarına dönüş yolunda tarih sınırlaması getirilmedi. Ancak terör suçlarından hüküm giyenler aftan yararlanamayacak. Yasa tasarısının geçtiğimiz ay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında bu konu tartışmalara sahne olmuş ve yapılan düzenlemeyle terör suçundan hüküm giyenler af kapsamı dışında tutulmuştu. Yasaya böyle bir maddenin eklenmemiş olması halinde PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan da aftan yararlanabilecekti.


13 years ago