|

Okul öncesine dev yatırım

Yeni eğitim sisteminde okul öncesi eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılması bu alana yapılacak yatırımın hızını kesmedi. Bu yıl okul öncesi eğitimde toplam 305 anaokulunda bin 525 dersliğin eğitim öğretimin hizmetine sunulacağı öğrenildi.

Fazlı Şahan
00:00 - 12/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:22 - 12/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Okul öncesine dev yatırım
Okul öncesine dev yatırım



Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık kademeli ve zorunlu yeni eğitim sisteminde okul öncesine yapacağı yatırımları hızlandırdı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in “Okul öncesi zorunluymuş gibi mevcut yatırımlarımız sürecek” açıklamasının detayları belli oldu. 2012 yılında yatırım bütçesinde yüzde 107'lik bir artışla yapılan planlamaya göre, merkezi bütçe ile 235, il ilköğretim yapım programı, hayırseverler ve kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla yapılacağı öngörülen 70 yeni anaokulu ile birlikte toplam Bin 525 derslik miniklerin hizmetine sunulacak.

İNŞAATLAR BİTİRİLECEK

Özelikle dezavantajlı öğrencilerin okul öncesi eğitimden mahrum kalmaması için çalışmalarını yoğunlaştıran Bakanlık, bu yıl anaokulu yapılacak yer tespitine ilişkin kriterleri belirledi. Buna göre anaokullarının yer tespitinde göç alan ve gecekondulaşmanın olduğu yerleşim bölgeleri, çağ nüfusunun yoğun olduğu yöreler, Türkçenin doğru ve güzel konuşulmadığı yöreler kriter olarak alınacak. Okul bahçeleri uygun alanlarda ise anaokulunun yapımına yer verilecek. Ayrıca daha önceki yıllarda başlanıp halen inşaatı devam eden okul öncesi eğitimine ait kurumların da 2012 yılı içerisinde bitirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacak. Öte yandan halen eğitim öğretime tahsisli olan ve değişik nedenlerle kullanım dışı kalan eğitim kurumları ile yeni yapılan okul öncesi eğitim kurumları öncelikli olarak okul öncesi eğitim hizmetlerinde kullanılacak, başka kurum ve kuruluşlara geçici de olsa tahsis edilmeyecek. Yeni yapılan anaokulları eğitime açıldığında ise anasınıfları hiçbir şekilde eğitime kapatılmayacak.


Okula başlama yaşına '72 ay' ibaresi geliyor

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, okullar her biri 4 yıldan oluşacak 3 kademe halinde 12 yıllık kesintili eğitime dönüştürülecek. 4 yıllık ilk kademeden sonra isteyen meslek liselerine ve yeniden açılacak orta kademe imam hatiplere geçebilecek.

İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. Bu kurumlar, 4 yıllık ilkokul ve 4 yıllık ortaokullardan oluşacak.

* Teklifle, 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

* Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek. Bu madde ile ilgili açıklama yapan TBMM Milli Eğitim Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, TBMM'de tasarıya madde ekleneceğini belirterek “72 ayını doldurmayan hiçbir yavrumuz okula başlamayacak” dedi.

* Yasadaki, 'ilköğretim okulu' ibaresi, 'ilkokul' ve 'ortaokul' olarak düzenlendi.

* Teklifle, üniversiteye girişteki katsayı uygulaması da düzenleniyor. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek. Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.

* Ortaöğretimi birincilikle bitiren adaylar için ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.

* Teklifle, Rize Üniversitesinin adı 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi', Kayseri Abdullah Gül üniversitesinin adı 'Abdullah Gül Üniversitesi', Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin adı 'Bülent Ecevit Üniversitesi', Konya Üniversitesinin adı da 'Necmettin Erbakan Üniversitesi' şeklinde değiştiriliyor.




12 yıl önce