|

Okulunu kuran işadamına öğrenci başına 1000 lira

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitime talebi artırmak için işadamlarıyla işbirliği halinde yeni bir uygulamaya hazırlanıyor. Yeni uygulayamaya göre, organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi kuran işadamlarına öğrenci başına 1000 lira teşvik verilecek.

Fazlı Şahan
00:00 - 26/02/2012 Pazar
Güncelleme: 03:30 - 26/02/2012 Pazar
Yeni Şafak
Okulunu kuran işadamına öğrenci başına 1000 lira
Okulunu kuran işadamına öğrenci başına 1000 lira

28 Şubat sürecinde büyük darbe yiyen mesleki eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı'nın projeleriyle yeniden canlandırılıyor. İş dünyası ile işbirliği halinde meslek liselerine talebi artırmayı hedefleyen bakanlık, yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bakanlığın yeni projesine göre, organize sanayi bölgelerinde özel meslek lisesi kuran işadamlarına öğrenci başına yaklaşık 1000 lira ödenecek. Eğitim maliyetinin bir bölümü devlet tarafından üstlenilerek işadamlarının kendi okullarını kurmaları için de teşvik sağlanmış olacak. Reel sektörün ihtiyacı olan ara elamanlar da bu okullardan yetiştirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Düzenleme halen TBMM'de görüşmeleri süren 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim tasarısına eklenecek” dedi.

İSTİHDAM GARANTİLİ EĞİTİM

Türkiye'de halen yaklaşık 2,5 milyon işsize karşın işadamları ara elaman bulamamaktan yakınıyor. Bu nedenle işadamları organize sanayi bölgelerinde kendi okullarını kurarak ihtiyaç duyacakları teknik elemanı yetiştirmek istiyor. Meslek liselerinde, devletin her öğrenci için belli bir miktarda harcama yaptığına dikkat çeken MEB yetkilileri, bu paranın bir bölümünün işadamlarına, organize sanayi bölgelerinde kurulacak okullar için teşvik olarak verileceğini söyledi. Halen meslek lisesine giden bir öğrencinin devlete maliyeti yaklaşık bin 700 TL civarında. İşadamlarının kuracağı okullarda istihdam garantili eleman yetiştirilecek. Önümüzdeki hafta Meclis'te alt komisyon görüşmeleri başlayacak olan 12 yıllık kesintili eğitim tasarısına, MEB tarafından teşvik maddesi eklenecek. Özel okul mantığıyla çalışacak olan bu eğitim kurumları, doğrudan sanayi sektörüne istihdam garantili ara eleman yetiştirecek. Özel sanayi meslek liseleri olarak konumlanacak bu okullar, tam gün eğitim verecek. Kâr amacı güdülmeyen bu okullarda sanayinin ihtiyaçları dikkate alınarak eğitim yapılacak.

İLK ADIMI ENKA VAKFI ATTI

Türkiye'de işadamları tarafından açılan il meslek lisesi Enka Vakfı tarafından Gebze'de hayata geçirildi. İkinci okul ise Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından Ankara'da kuruluyor.


KENDİ ÖĞRENCİMİZİ YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

MEB'in uygulamaya koyacağı öğrenci teşviki değerlendiren ASO Başkanı Nurettin Özdebir, bu düzenlemenin uzun süredir talepleri olduğunu söyledi. Sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelen öğrenci sayısının son derece az olduğunu belirten Özdebir, “Kendi öğrencilerimizi yetiştirmek istiyoruz” dedi. Sanayide üretime dayalı branşlarda bir öğrencinin yıllık maliyetinin yaklaşık 8 bin TL olduğunu kaydeden Özdebir, “Bir öğrenci devlete kaça mal oluyorsa o parayı bize versin istedik. Üzerini de biz tamamlayarak mesleki eğitim vermek istiyoruz” dedi. Bakanlığın kendilerine teşvik olarak bir rakam önerdiğini, ancak bunu az bulduklarını da anlattı.


12 yıl önce