|

Organize eğitim

Özel sektör tesisleri eğitim için 49 yıllığına kiralanacak Organize sanayi yakınlarında 'Eğitim Kampüsleri' kurulacak Turizm-Otelcilik okulları turistik bölgelere nakledilecek Fonksiyonunu yitirmiş okul binaları acilen yıkılacak 2016'ya kadar ilk ve ortaöğretimde hedef yüzde 100 okullaşma

Fazlı Şahan
00:00 - 7/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:31 - 7/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Organize eğitim
Organize eğitim

12 yıllık kademeli zorunlu eğitim yasasının Meclis'ten geçmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2016 yılı eğitim öğretim tesis planlaması çalışmalarına başladı. Bakanlık öncelikle 'derslik' problemini halletme yoluna gidecek. MEB kaynakları, Bakanlığın 2016 yılı sonuna kadar okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde yüzde 100 okullaşma oranı yakalayacaklarını ve okullarda tekli öğretim uygulamasına geçeceğini söylüyor. Bu durumda sınıflar 24 öğrenciye düşürülecek.

KAMPÜS MERKEZLER GELİYOR

Kamu Özel Ortaklığı modeliyle 'Eğitim Kapüsleri' kurmayı planlayan MEB, bu kampüsleri Organize Sanayi bölgesi yakınlarına kuracak. Bu doğrultuda Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri ise turistik bölgelere kaydırılacak. Zorunlu olmadıkça turizm uygulama oteli yapılmayacak. Yeni planmalaya göre deprem yönetmeliğine uymayan tüm eğitim yapıları güçlendirilecek. Yürürlükteki mevzuata uymayan veya fonksiyonunu yitirmiş yapılarla, çeşitli nedenlerden ötürü öğrenci bulamayan eğitim öğretim tesisleri yıkılacak. Yıkılan binaların eğitim kampüslerine taşınması sağlanacak. Yıkılan yerlerin arazisi ticari alan olarak kullanıma açılabilecek.

ÖĞRENCİ ODAKLI ANLAYIŞ

Yeni planlamaya göre, eğitim kampüslerinde pansiyon planlaması yapılırken okulun değil, 'öğrencilerin ihtiyaçları' göz önüne alınacak. Böylelikle 'kantin', 'fitness salonu' gibi pansiyon destek alanları için ihtiyaç programı da oluşturulacak. Nüfus artışı, eğitim kampüsleri çevresinde oluşabilecek yapılaşma dikkate alınarak ileriki yıllarda ihtiyaç duyulacak eğitim öğretim tesisi için kampüs alanı içerisinde rezerv alan planlaması da yapılacak. Buna göre Bakanlık, yerleşim yerlerine ulaşımı kolay, mülkiyet ve tahsis işlemleri tamamlanmış, şehrin genişleme alanları içinde veya etrafında yerleşim alanı bulunan, ileriki yıllarda (10-25-50 yıl) eğitim öğretim tesislerinin yapılmasına imkan verecek büyüklükte arsa temini yapacak.

GENİŞ İMKAN İÇİN GENİŞ ARAZİ

Okullar için ayrıca, topografyası düzgün, kapalı-açık spor salonu, stadyum, atletizm pisti, yüzme havuzu, bilim merkezi, konferans salonu gibi eğitim öğretim destek alanlarının oluşturulmasına yetecek ölçüde 100 bin metrekare veya daha büyük arsa temin edilecek. Tesislerin planlaması, yüzde 100 doluluk oranı göz önüne alınarak yapılacak. Öte yandan, ülke genelinde Deprem Yönetmeliği'ne uygun yapılmamış okul binaları da acilen güçlendirilecek.


Kamulaştırma olmazsa kiralanacak

Okul ihtiyacının olduğu bölgelerde imar planında 'eğitim tesis alanı' olarak belirlenen alanların 2013-2016 dönemi içinde kamulaştırma planlaması yapılacak. Mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait taşınmazlar, kamulaştırma maliyetlerinin karşılanamayacak kadar büyük olması durumunda eğitim için 49 yıllığına kiralanabilecek. Bakanlıkça kabul edilen projeye uygun ve finansmanı kendileri tarafından sağlanmak şartıyla inşa edilen eğitim öğretim tesisi de 49 yıla kadar kiralanabilecek. 2013-2016 yılları için 'ortalama derslik sayısı' kadar yatırım planlaması yapılmasına rağmen, söz konusu hedefe ulaşılamaması halinde, Kamu Özel Ortaklığı (KÖO) modeliyle 'Eğitim Kampüsleri' planlaması yapılacak.


60-66 ay arasında son karar velilerin

4+4+4'de en çok tartışılan konuların başında gelen okula başlama yaşında 60 ile 66 ay arasında veli isteğine göre okula çocuğunu verebilecek. “5 yaşındaki çocuğumu nasıl okula göndereceğim?” endişesine neden olan okula başlama yaşıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı ve yeni yönetmelik düzenlemesine gidiyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, “Okula başlamada alt sınır 60, üst sınır 72 ay olacak” açıklamasının ardından uygulamaya ilişkin yönetmelik hazırlıkları yapan MEB, çocuğunu 60 ayda okula göndermek istemeyen veliye kolaylık sağlayacak. Yeni yönetmelik ile 60-66 ay arasındaki çocukların okula kayıt yaptırmaları zorunlu tutulmayacak, veli isterse çocuğunu okula kaydettirecek. 66 ile 72 ay arası çocukların okula başlaması zorunlu olacak.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE BÖYLE

Okula başlama yaşının dünyadaki 197 ülkeden 126'sında yaş sınırının '6' olduğuna dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, “Bu düzenleme ile bir yandan dünya ülkelerinin çoğunluğuyla paralellik sağlanırken öte yandan teknolojinin çok hızlı gelişmesine bağlı olarak gerileyen fiziksel güç ve enerji yerine, erken eğitilerek bilgi ile donatılmış, sosyal gelişimini tamamlamış, farkındalık oluşturmuş, daha enerjik ve daha genç beyinleri ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmesinde bir an önce devreye sokarak, ülkemizi ve insanımızı layık olduğu düzeye taşımayı amaçlıyoruz” ifadesine yer verdi.



12 yıl önce