|

Otel gibi yurt

İSMEP kapsamında Zeytinburnu'nda yapılacak 3 bin 500 yatak kapasiteli Atatürk Öğrenci Yurdu Kampusü'nün temeli atıldı. Beş bloktan oluşacak yurtta, yürüyüş parkuru, sinema salonu, kütüphane binası ve spor sahaları da bulunacak

İstanbul
00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 02:40 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Otel gibi yurt
Otel gibi yurt

İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapılması planlanan Atatürk Öğrenci Yurdu'nun temel atma töreni yapıldı. İstanbul'un en büyük öğrenci kampüsü olacak Atatürk Öğrenci Yurdu'nun temel atma törenine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak ile bir çok bürokrat ve öğrenci de katıldı.

KAPASİTE 270 BİN OLDU

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2003 yılı başında 188 bin yatak kapasitesiyle devraldıkları yurtların bugün itibariyle 270 bin yatak kapasitesinin üzerine çıktığını belirterek, 'Türkiye geneline bakıldığında yurtlarımızdaki doluluk oranı yaklaşık yüzde 100 düzeyindedir' dedi. Kılıç, Zeytinburnu'ndaki Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Kampüsü'nün yeniden inşası nedeniyle düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugüne kadar üniversite gençliğinin yurt ihtiyacını çok büyük ölçüde bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) Genel Müdürlüğü'nün üstlendiğini söyledi.

KONFORLU YURTLAR

Özel yurtların belli ölçüde bu yüke ortak olmaya çalıştıklarını ama pek çok zaman ailelerin evlatlarını devletin yurtlarına, devletin yönetim anlayışına ve devletin disiplinine emanet etmeyi tercih ettiğini dile getiren Kılıç, 'Bugün gerçekten İstanbul'da bir gurur anına tanıklık ediyoruz. Zira bir butona basacağız ve inşallah 3 bin 500 gencimiz otel konforunda yeni yurt odalarına kavuşuyor olacak. Bu çok önemli bir adımdır' dedi.

EN FAZLA İHTİYAÇ İSTANBUL'DA

Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarına talebin çok çeşitli imkanları nedeniyle oldukça yüksek düzeyde olduğunu belirten Kılıç, '2003 yılı başında 188 bin yatak kapasitesiyle devraldığımız yurtlar, bugün itibariyle 270 bin yatak kapasitesinin üzerine çıkmış bulunmaktadır. Türkiye geneline bakıldığında yurtlarımızdaki doluluk oranı yaklaşık yüzde 100 düzeyindedir. Elbette ki en çok ihtiyacın olduğu yer İstanbul. Çünkü en fazla sayıda üniversiteyi ve üniversiteli gencimizi bünyesinde barındıran şehir İstanbul.'

ERKEN BİTİRİLİRSE İYİ OLUR

Bu nedenle Atatürk Öğrenci Kampüsü'nün yenilenmesinin, tarihi nitelikte bir adım olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, 'Bu adım, bir il valiliği tarafından Türkiye'nin üniversite öğrenci yurtları profiline yapılan en büyük katkıdır' diye konuştu. Kılıç, müteahhit firmanın iş bitirme süresi olan 600 günün 450 güne indirilmesi halinde yurt binalarının 2013-2014 öğretim yılına yetişmesinin mümkün olacağını vurgulayarak, gayret beklediğini sözlerine ekledi.


75 milyon liraya mal olacak

74 milyon 450 bin liraya mal olacak yurt inşaatı toplam 110 bin 475 metrekare kapalı alana sahip olacak.

Yeni yurt kampüsünde 3 adet kız, 2 adet erkek öğrenci bloku yapılacak ve bloklarda özürlü öğrenciler için de odalar yer alacak. Yurtta, bir kütüphane binası, PTT ve ATM merkezleri, yemekhane, kantin, bilgisayar, bilardo ve sinema salonları ile açık spor sahaları bulunacak. Kampüse ayrıca havuzlu bir meydan, yürüyüş parkurları ve bir de aktivite amaçlı anfi yapılacak.


Kapasite artırılıyor

Törende konuşan YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak 1968 yılında yapımına başlanan yurdun 1974 yılında bitirilerek 2010 yılına kadar hizmet verdiğini söyledi. 2009-2010 yıllarında İstanbul Valiliğiyle birlikte yaptıkları ortak çalışmayla, yurt binalarına deprem güçlendirmesi yapılmasının çok faydalı olmayacağını düşündükleri için yıkılıp yeniden inşasına karar verdiklerini ifade eden Albayrak, önceden 3 bin kişilik olan kampüsün tamamlandıktan sonra 3 bin 500 öğrenciye hizmet vereceğini kaydetti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise İstanbul'un bir kültür ve eğitim şehri olduğunu belirterek, 43 üniversite ve 380 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu söyledi. Açıköğretimde de 680 bin öğrenci bulunduğunu ifade eden Mutlu, bu nedenle özellikle de yurt konusundaki ihtiyaçların giderilmesi gerektiğini kaydetti.


12 yıl önce