|

Puanlama uygulanırsa sınava gerek kalmaz

Başbakan Erdoğan'ın üniversiteye hazırlık sınavının kaldırılıp dershanelerin de kapatılacağını açıklaması eğitim dünyasında geniş yankı buldu. Eğitimcilere göre öğrenciler üniversiteye sınavla değil puanlama sistemiyle girmeli.

Fazlı Şahan
00:00 - 26/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:42 - 26/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Puanlama uygulanırsa sınava gerek kalmaz
Puanlama uygulanırsa sınava gerek kalmaz

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı, üniversite sınavının ve üniversiteye hazırlık kurslarının kaldırılması planı ile ilgili olarak eğitimciler görüşlerini Yeni Şafak'a açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkili sendikası Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, sınavların kaldırılmasını başından beri desteklediklerini söyledi. Özer, "Sayın Başbakan üniversiteye giriş sınavlarını kaldıracağız diyor. Bugün yarın olacak bir iş değil. Orta vadede gözüken bir proje. Hem SBS'nin hem de üniversiteye girerken yapılan sınavların öğrencilere sağlıklı bir ölçme yapmadığı ortadadır. Öğrenciler kendilerini iki üç saatlik sınavla ispat etmeye çalışıyorlar. Sınavlardan çok bilgilerini tecrübelerini yansıtan bir sistemin gelmesi gerekir.Puanlama sistemi ile değerlendirilirse daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkar. Tabii bunun detayları üzerinde çalışmak gerekiyor" diye konuştu. Özer, deshanelerin ise özel okula dönüştürülebilineceğini belirtti.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Başakın Gürkan Avcı, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının, F@TİH Projesi ve 4+4+4 kademeli eğitim sistemine tamamlayıcı olacağını söyledi.

EZBERCİLİKTEN KURTARIR

Avcı, öğrencilerin dershane kapılarında eğitimlerini geçirmelerine zorunlu kılan uygulamaya neşter vurulmasını doğru bir adım olarak gördüğünü ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın eğitimde reform niteliğinde attığı adımları sendika olarak olumlu bulduklarını belirten Avcı, "bizim eğitim sistemi sınavcı, ezberci bir form kazanmış durumdadır. Velilerimiz ve öğrencilerimiz de şöyle bir inanç asıl olmuştu. Dershaneye gitmeyen üniversiteyi kazanamaz. Bu inancın yıkılması gerekiyordu" dedi. FEM Dershaneleri Rehberlik Danışması Faruk Ardıç, konunun etraflıca düşünülmesi gerektiğini belirterek, "dershanecilik eğitim sisteminin bir parçasıdır" diye konuştu. Bir öğretmen olarak şahsi fikrini açıklayan Ardıç, "Şu anda 80 bine yakın öğretmen dershanelerde görev yapıyor. Bütün bunlar gözönünde bulundurulmalı" dedi.



12 yıl önce