|

Sıkıyönetim gibi üniversite sınavı

Pazar günü 1 milyon 692 bin 345 adayın gireceği üniversite sınavı için geri sayım başladı. 89 bin 283 salonda gerçekleşecek sınavda bu yıl kopyaya karşı sıkı güvenlik önlemleri alındı. 160 dakikalık sınavın tamamı kameraya kaydedilirken; adayların yüzük, broş, toka, saat takmaları ve yanlarında çanta bulundurması yasak

Fazlı Şahan
00:00 - 26/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 25/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Sıkıyönetim gibi üniversite sınavı
Sıkıyönetim gibi üniversite sınavı

Üniversiteye girişte uygulanan ve birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yarın yapılacak. 1 milyon 692 bin 345 adayın ter dökeceği YGS'de bu yıl geçtiğimiz yıllarda yaşanan kopya skandalları nedeniyle güvenlik tedbirleri artırıldı. 'Kopyayı önleme' tedbirleriyle bu kadar yoğun bir şekilde ilk kez karşılaşacak olan adayların sınava girişte ve sınav esnasında dikkat etmesi gereken birçok ayrıntı bulunuyor. Türkiye'nin tüm illerinde ve bir çok ilçesinde toplam 89 bin 283 salonda yapılacak sınav, saat 10.00'da başlayacak.

BUNLARI ASLA GETİRMEYİN

İşte adayların sınava girerken asla yanlarında getirmemeleri gerekenlerin listesi: Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik /mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi çizim araçları.

KİŞİYE ÖZEL KİTAPÇIK

Sınavda soru kitapçıkları her bir aday için özel olarak hazırlandı. Bu nedenle her adayın kullandığı soru kitapçığının cevap anahtarı da farklı olacak. Yine soruların sızmasının önlenmesi için sınav başladıktan sonra ilk 120 ve son 15 dakika içinde adaylar sınav salonundan çıkamayacak. Adayların sınav sırasında birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, yasak olacak. Yasaklara uymayanların sınavları iptal edilecek.

Ayrıca kimliğini kaybeden adayların mağdur olmaması için il ve ilçe nüfus müdürlükleri, haftasonu olmasına rağmen bugün kimlik işlemleri için açık tutulacak. Öte yandan sınav sonuçları adayların adresine gönderilmeyecek. Adaylar ÖSYM'nin internet adresinden kendi şifreleriyle sonuçlarını öğrenebilecekler.


Sınav dakika dakika kameraya kaydedilecek

ÖSYM, ayrıca pazar günü yine sınavda kopyanın önlenmesi için sınav salonlarında kamera ile kayıt uygulamasını da gerçekleştirecek. ÖSYM tarafından tespit edilecek sınav merkezi, bina ve salon numarası bilgisi gizli tutulacak ve sınav salonlarında sınav süresince kamera ile kayıt alınacak. Kamera ile kayıt, sadece sınavın güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla yapılacak. Kayda alınan görüntüler, ÖSYM dışında, yargı organları hariç, hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmayacak.


Adayların en az 180 puan almaları gerekiyor

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.


İki kez arama var

Sınavların yapıldığı binalara girişte adaylar ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle olmak üzere iki kez aranacak. Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri; sınavdan en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları istendi. Sınava girecek adayın yüzünün kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor. Hiçbir aday 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi'nde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremeyecek.


Herşey ÖSYM'den

Sınavda her adaya ÖSYM tarafından iki kalem, bir silgi ve bir kalemtıraştan oluşan bir kırtasiye seti ve şeker verilecek. Bu nedenle adayın yanında yiyecek, içecek gibi tüketim malzemeleri getirmesi yasak olacak. Sadece adayın şeffaf şişe içinde su getirmesine izin verilecek. Sınavda toplam 160 soruyla karşılaşacak olan adaylara cevaplama süresi olarak 160 dakika verilecek.


13 yıl önce