|

Üniversiteliler AB'ye sıcak bakmıyor

Üniversite öğrencilerine uygulanan AB algısı anketi, her iki öğrenciden birinin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu ortaya koydu.

Aa
00:00 - 5/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 11:04 - 5/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Üniversiteliler AB'ye sıcak bakmıyor
Üniversiteliler AB'ye sıcak bakmıyor

Türkiye''de üniversite eğitimi alan gençlerin Avrupa Birliği''ne yönelik algılarının belirlenmesi ve bu çerçevede ileriye dönük stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlanması amacıyla Konrad Adenauer Stiftung Derneği tarafından desteklenen ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Nail Alkan''ın öncülüğünde 8 ildeki 14 üniversitedeki bin lisans ve yüksek lisans öğrencisine "Türkiye''deki Üniversite Öğrencilerinin Avrupa Birliği Algısı" anketi uygulandı.

Anket, öğrencilerin yüzde 42,4'ünün Türkiye'nin AB üyeliğine olumsuz yaklaştığını ortaya çıkarırken, AB üyeliğine karşı çıkan illerin başında yüzde 52 ile Ankara geldi. İstanbul ise yüzde 49,5'la ikinci sırayı aldı. Buna karşın en büyük destek yüzde 64'le Gaziantep'ten gelirken, onu yüzde 56'le İzmir ve yüzde 55'le Antalya izledi.

Katılımcıların neredeyse tamamının AB üyeliği hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade ettiği ankette, öğrencilerin yüzde 23'ü AB hakkında oldukça bilgili olduğununu belirtirken, yüzde 62'si ise kısmen bilgili olduklarını dile getirdi. Buna karşın sadece 4 kişi AB konusunda hiçbir fikri olmadığını kaydetti.

AB üyeliği konusunda olumlu görüş bildirenlerin yaklaşık yüzde 44'ü, üyelikle "yaşam standartlarının AB seviyesine yükseleceği" fikrine sahipken, karşı çıkan her üç kişiden biri Türk kültür ve kimliğinin AB üyeliğiyle yok olacağı endişesini taşıyor. Diğer başlıca kaygı nedenlerini ise "Türkiye'yi zaten almayacaklar" ve "çifte standart uygulanması" oluşturuyor.

11 yıl önce