|

YGS sonuçlarında zafer Anadolu'nun

ÖSYM, tarihinde bir ilk yaparak YGS sonuçlarını sabah erken saatlerde açıkladı. Sınavda Türkiye birinciliğini Konya'dan Abdullah Coşkun ve Osmaniye'den Sümeyye Nur Satin paylaştı. Geçen yıl 180 puan olan barajı aşan öğrencilerin oranı yüzde 80'ken, bu sene oran yüzde 72'ye düştü.

Aa
00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:42 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
YGS sonuçlarında zafer Anadolu'nun
YGS sonuçlarında zafer Anadolu'nun

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarının merakla beklediği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını açıkladı. Sınav birincileri Konya ve Osmaniye'den 500 tam puan çıkartan iki öğrenci paylaşırken ikincilik Ankara ve İstanbul'dan geldi.

Bu yılki sınavda Türkçe testinde 40 sorunun tamamını 929 aday doğru cevaplarken, geçtiğimiz yıl bu sayı bin 392 olarak gerçekleşmişti.Öte yandan Türkçe testinde 77 bin 429 aday, Sosyal Bilimler testinde 9 bin 652 aday, Temel Matematik testinde 35 bin 892 aday, Fen Bilimleri testinde ise 22 bin 313 aday 35 ve üzerinde soruya doğru cevap verdi. Türkçe testinde 31 bin 249 aday, Sosyal Bilimler testinde 253 bin 918, Temel Matematik testinde 870 bin 80 aday, Fen Bilimleri testinde 1 milyon 260 bin 795 aday 4'ün altında doğru cevap verdi. Yine adayların puan ortalamalarının geçen yıla göre düştüğü görüldü.

SOSYAL BİLİMLER İLK SIRADA

Okul türüne göre sınav başarısında ise sosyal bilimler liseleri, askeri liseler ve fen liseleri zirveyi yine bırakmadı. Buna göre imtihana giren Sosyal Bilimler Lisesi ve Askeri Lisesi'ndeki adayların yüzde 100'ü 140 ve üzeri, 180 ve üzerinde puan aldı. Bu liseleri Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Özel Fen Lisesi, Öğretmen Liseleri izledi. Akşam liseleri başarı sıralamasında son sırada yer alırken, bu lise türünü Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi takip etti.

KIZLAR BİR ADIM ÖNDE

Kız adayların yüzde 91,18'i, erkek adayların yüzde 85,47'si 140 ve üzerinde puan aldı. 180 ve üzerinde puan alan kız adayların oranı yüzde 76,52, erkek adaylar yüzde 68,21 olarak tespit edildi. Adayların öğrenim durumuna göre başarılarında üniversite mezunlarının aldığı puanlar dikkat çekti.

LYS BAŞVURULAR 24 NİSAN'A

ÖSYM, YGS puanlarından biri 180 ve üstü puan alan adayların başvuracağı Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurularının 24 Nisan Salı günü başlayacağını, 30 Nisan Pazartesi günü sona ereceğini açıkladı.


CEVABI ATTI üçüncülüğü yakaladı

Türkiye üçüncüsü Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Fatih Furkan Yılmaz, başarıyı son anda cevaplandırdığı soruyla yakaladı. 160 soruda 1 yanlış yapan Yılmaz, Türkiye üçüncüsü olmasının son anda sınav bitimi sırasında rastgele işaretlediği bir sorunun doğru çıkmasından kaynaklandığını belirtti. Yılmaz, Bursa Fem Dersanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, türkçe sorularının kendisini oldukça zorlandığını, deneme sınavlarında 30 dakika ayırdığını Türkçe'ye YGS'de yaklaşık 50 dakika ayırdığını söyledi. Yılmaz, hazırlıklarını 4 yıla ayırdığını ve başarısını buna borçlu olduğunu dile getirdi.


BİRİNCİ İLLER BAŞKENT VE BURDUR

Açıklanan sonuçlarına göre, sınav puan türlerinde Ankara ve Burdur en başarı iller oldu. Sonuçlara göre, YGS-1'de, YGS-2'de ve YGS-6'de Ankara, YGS-3'te, YGS-4'te ve YGS-5'te Burdur Türkiye genelinde başarılı olarak birinci sırada yer aldı. Başarılı iller sıralaması ise şöyle gerçekleşti; Burdur, Ankara, Karabük, Aydın, Kayseri, Kırşehir, Isparta, Uşak, Yalova ve Kilis.


AİLELERİN GURUR GÜNÜ

Tüm puan türlerinde, 2012-YGS Türkiye Birincisi olan Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun (18), başarısını 14 ay önce felç geçiren babası Kamil Coşkun'a hediye etti. Baba Coşkun, 'Oğlum başarısıyla her babaya nasip olmayacak bir duyguyu bizlere yaşattı. Allah her anne babaya bu duyguyu yaşatsın. Çok mutluyuz, gururluyuz, sevinçliyiz. Allah ondan razı olsun' dedi. YGS Türkiye birincisi olan Sümeyye Nur Satin ise, sonucun kendisi için sürpriz olduğunu hedefindeki mesleğin doktorluk olduğunu dile getirdi.


İKİSİ DE BİRİNCİ

Osmaniye TOBB Fen Lisesi'nden Sümeyye Nur Satin ile Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun tüm puan türlerinde 500 puan olarak birinci oldu. Ankara Fen Lisesi'nden Fırat Özçelik YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde, İstanbul Kabataş Lisesi'nden Serdar Akkol YGS-3, YGS-4, YGS-5 puan türlerinde ikinci oldu. Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Fatih Furkan Yılmaz YGS-1, YGS-2, YGS-4'de üçüncü oldu. YGS-3 ve YGS-5'te üçüncü Ankara Fen Lisesi'nden Fırat Özçelik, YGS-6 puan türünde ise üçüncü Amasya Macit Zeren Fen Lisesi'nden Melikşah Safa Üçok olarak gerçekleşti.


50 BİN ADAY SIFIR ÇEKTİ

Bu yıl açıklanan sınav sonuçlarında geçen yıllara göre sıfırcıların sayının yaklaşık iki kat artması dikkati çekti. Buna göre geçtiğimiz yapılan YGS'de 38 bin 269 aday sıfır çekerken bu yıl bu sayı 50 bin 805 olarak gerçekleşti. Türkçe ve Temel Matematik derslerinde ise hepsini doğru yapan aday sayısında ise gözle görülür bir azalış oldu. Sınava 1 milyon 895 bin 476 aday başvururken, bu adaylardan 57 bin 742'si sınava girmedi. Sınavı geçerli sayılan aday sayısı 1 milyon 837 bin 344 olarak belirlenirken, 50 bin 805 aday çekti.

VAN'DA YGS HÜSRANI

YGS'de en az başarız gösteren il tüm puan türlerinde Hakkari olurken, bu ili Şırnak ve depremin vurduğu Van izledi. Geçen yıllarda YGS'de de Hakkari, Şırnak ve Ardahan en başarısız iller arasında yer alırken bu sene Ardahan'ın yerine Van girdi. Geçtiğimiz yıl YGS'de alınan başarısız sonuçlardan sonra Ardahan Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz halkı sınav sonuçlarına karşı isyana çağırmıştı bu çağrı bu yıl karşılık bulunca Ardahan en başarısız üç il arasından çıktı.



12 yıl önce