|

YGS'de şifre dönemi

Üniversiteye girişteki birinci aşama sınavı olan YGS'ye başvurular bugün başladı. 27 Mart'ta yapılacak sınav için kılavuzlar satılmayacak. Adaylar, kılavuzlara internetten ulaşacak. Adaylara başvurularda ise tüm işlemler için özel şifreler verilecek.

Aa
00:00 - 3/01/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:30 - 3/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
YGS'de şifre dönemi
YGS'de şifre dönemi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvurular, bugün başlıyor. ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzun dağıtımı ve satışı ise yapılmayacak. Adaylar 2011-ÖSYS Kılavuzu ile aday bilgi formuna ÖSYM'nin 'http://www.osym.gov.tr' internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse örnek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek. ÖSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular, 3-19 Ocak 2011 tarihleri arasında yapılacak. 2011-2012 öğretim yılında yükseköğretimin tüm lisans ve ön lisans (sınavsız geçiş dahil) programlarında öğrenim görmek isteyen adaylar 2011-ÖSYS'ye başvuracak.

ÜCRETSİZ KAYIT YOK

Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce başvuru ücretini yatırmış olması gerekiyor. Ücretini yatırmayanların başvuru işlemi gerçekleştirilemeyeceği için adayların ücretlerini zamanında yatırmaları gerekiyor. Sınava yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan 'YGS'ye girmek istiyorum' seçeneğini işaretleyenler 35 TL'yi, 'YGS'ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçiş'e başvurmak istiyorum' seçeneğini işaretleyenler 10 TL'yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak. Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilecek.

ÖNCELİK İL MERKEZLERİNDE

Sınav merkezi sayılarını da azaltan ÖSYM, kılavuzda 89 sınav merkezine yer verdi. İl merkezlerinde yeterli sınav kapasitesi bulunmadığı takdirde adayların okul adreslerine göre belirlenecek ilçe sınav merkezlerinde ya da adayların ikinci tercih olarak belirledikleri okul ili veya adres iline göre çevre il merkezlerinde sınava alınacak.

ŞİFRENİ ASLA UNUTMA

Başvuru merkezindeki görevli tarafından onaylanarak adaya verilen '2011-ÖSYS Başvuru Kayıt Bilgileri' adlı belgenin saklanması gerekiyor. Bu belgede yer alan şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceği için adayların bu şifrelerini unutmamaları, kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları gerekiyor. Adaylar, bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapacakları belgeye dayalı her türlü değişiklik için doğrudan ÖSYM'ye başvuracak.


Belgeler adrese gelmiyor

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formu'ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerayla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak. Kılavuzda buna ilişkin 'Bu fotoğrafın, yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir” denildi. Öte yandan, sınav öncesi Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurulacak. ÖSYM, Sınava Giriş Belgesi ile sonuç belgelerini adayın adresine ayrıca göndermeyecek.


13 yıl önce