|

1 milyar Euro alacaklar

Avrupa Birliği (AB) tarafından tarım sektörü ve kırsal alanda Türkiye'ye sağlanacak desteklerin çerçevesini çizen Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylanarak uygulanmaya başlandı.

Cihan
00:00 - 4/01/2013 Cuma
Güncelleme: 18:30 - 4/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
1 milyar Euro alacaklar
1 milyar Euro alacaklar

IPARD programı, kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi geniş bir yelpazeyi kapsamakta. Proje ile tarımsal yatırımların desteklenip yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlanıyor. Program kapsamında proje karşılığı sağlanan destekler ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yönetiliyor.

IPARD programının ikinci etabı olan 2010-2013 yılları için sağlanan destekleri Bursa'da yürüten TKDK Bursa İl Koordinatörlüğü 2012 yılı Nisan ayında faaliyete başladı. Bursa'da IPARD fonlarının kullandırılabilmesi için gerekli olan AB Komisyonu yetki devri sürecinde son aşamaya gelindi. Bu kapsamda 2013 yılı ilk yarısı içinde IPARD fonlarının kullandırılması bekleniyor.

YÜZDE 65'E VARAN ORANDA HİBE

Program kapsamında özellikle, süt ve et üretip işleten ve pazarlayan tarımsal işletmeler, meyve ve sebzelerin işlenip pazarlanması, su ürünlerinin işlenip pazarlanması, çiftlik faaliyetlerine yönelik işletmeler, yerel ürünler ve kırsal turizm ile kültür balıkçılığına yönelik işletmelere yüzde 50 ile 65 arasında hibe desteği verilecek. Programa dâhil 42 ilde kullanılacak olan toplam hibe tutarı ise yaklaşık 1 milyar Euroyu bulmakta. İznik Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu desteklerin kırsal kalkınma açısından önemine vurgu yapılırken, girişimcilerden bu fırsattan yararlanmaları istendi.


11 yıl önce
default-profile-img